Nakon dva tjedna od napada na NiceHash kada su hakeri ukrali 4700 Bitcoin-a, Slovenska kompanija se vraća sa obećanjem da će svim korisnicima vratiti njihove ukradene Bitcoine.

rudarenje kripto-valuta

Nakon što je njihova Web stranica dva tjedna prikazivala samo obavjest o hakerskom napadu i privremenu nepristupačnost usluge, NiceHash je u noći na četvrtak ponovno počeo sa radom. Korisnici su dobili obavjest da najprije moraju uraditi ažuriranje sigurnosnih postavki i kreirati novi digitalni novčanik za primanje isplate u Bitcoin-ima.

U svojoj objavi na Web stranici NiceHash navodi da su osigurali sredstva s grupom stranih investitora sa kojima će “rudarenjem” vrlo lako svim svojim korisnicima vratiti ukradene Bitcoine. Kompanija navodi da će više detalja o vraćanju Bitcoina objaviti 31. siječnja. Do tada moraju urediti sve pravne pojedinosti.

Svim zainteresiranim preporučamo članak: “Zarada na Internetu: Rudarenje kripto-valuta“.

Kao što smo već objavili, Slovenski NiceHash hakiran je 6. prosinca u “sofisticiranom napadu” u kojem su otuđeni svi Bitcoini koji su u tom trenutku bili vrijedni 56 milijuna eura.

Istraga napada još uvijek traje, a kompanija intenzivno surađuju s istražiteljima i forenzičarima. Nakon napada, također su ojačane sigurnosne mjere. Glavni programer sustava u kompaniji NiceHash Matjaž Škorjanc nakon napada je izjavio uzrok vjerojatno nije financijski interes već želja da se njihovoj platformi nanese nepopravljiva šteta. Prema njegovu mišljenju, taj napad bio je jedan od najvećih i najsofisticiranijih hakerskih napada na kripto-valute do sada.

Očitno da NiceHash neće dobiti nikakve sankcije zbog neosiguranja ukradenih Bitcoina. Što se ne može reći za Južno Korejsku kompaniju Bithumb, koja se također bavi trgovanjem i rudarenjem kripto-valuta i koja je travnja također bila žrtva hakera. Oko 70 posto trgovanja s kripto-valutama u Južnoj Koreji se odvija preko Bithumb, koja je do kraja studenog imala skoro 1,5 milijuna registriranih korisnika.

Naime, kompaniju je država kaznila sa 34.000 eura zbog neosiguravanja kripto-valuti i 11.700 eura zbog “curenja” osobnih podataka. Hakeri su prilikom napada na Bithumb osim kripto-valuta ukrali i više od 30.000 korisničkih imena i lozinki.