Svi ste čuli za Bitcoin i kako se svi trude da ga kupe. Pitate se kako bi mogli vi da kupite Bitcoin i ostale kripto-valute. Nije jednostavno ali mogućnost postoji. Građani Srbije i Bosne i Hercegovine mogu kupovati Bitcoin i ostale kripto-valute preko online menjačnice SpectroCoin.

U ovom članku ćemo vam objasniti postupak otvaranja računa i uplate depozita na SpectroCoin.

Popularnost Bitcoin-a ali i ostalih kripto-valuta poslednjih godinu dana je narasla nestvarnom brzinom. Mnogi su zaradili ogroman novac trgujući Bitcoin-om ali i ostalim kripto-valutama. Uzmite u obzir da je cena Bitcoin-a u martu prošle godine bila oko 1.000 evra a da je danas nešto više od 6.000 evra. Treba reći da je u decembru cena Bitcoina bila veća od 15.000 evra! To je prosto neverovatno! Da ste 1000 evra oročili u banci na godinu dana, koliko bi imali danas? Možda 1040 evra!

Neki od vas koji su želeli kupiti Bitcoin na online menjačnicama su se suočili sa problemom da nisu mogli uplatiti depozit jer njihove kartice nisu prihvaćene. Nisu prihvaćene iz razloga što njihove kartice nemaju opciju 3D Secure a s obzirom da nismo zemlja članica EU nemamo ni mogućnost SEPA.

Depozit je novac koji uplaćujete na online menjačnicu (evro, dolar, …) i koji potom možete menjati za Bitcoin ili neke druge kripto-valute. Zato je to jako bitno.

Na menjačnici SpectoCoin je moguće depozit uplatiti i sa karticama koje se izdaju u Srbiji i Bosni.

SpectroCoin je online novčanik koji vam omogućava kupovinu, prodaju, slanje, prijem i skladištenje Bitcoina i ostalih podržanih kripto-valuta. Trenutno SpectroCoin podržava Bitcoin, DASH, Ether i XEM.

Kompanija je osnovana početkom 2013. godine i danas je platforma dostupna u preko 150 zemalja širom sveta, podržava više od 30 valuta i omogućava više od 20 načina za deponovanje (depozit) i povlačenje sredstava, uključujući debitne i kreditne kartice.

Kako otvoriti SpectoCoin račun

Otvorite SpectroCoin stranicu, unesite svoju e-mail adresu i izaberite lozinku. Nakon toga kliknite na dugme “Sign Up” (Prijavi se).

Pojaviće se stranica koja pokazuje da je prijava završena te da je potrebno još da proverite svoj e-mail i u njemu kliknete na link za završetak procesa registracije. Klikom na link u e-mailu bićete odvedeni na ekran za prijavljivanje, a ispod ćete videti poruku da je vaš nalog potvrđen.

Prijavite se na SpectroCoin sa vašim e-mailom i lozinkom koju ste odabrali. Ono što sada trebate jeste da verifikujete vaš račun. To ćete uraditi tako što ćete kliknuti na ikonu “čovečuljka” u gornjem desnom uglu i izabrati “Verification”.

Pojaviće se stranica na kojoj će od vas biti zatraženo da popunite određene informacije vezane za vaš profil.

Nakon što ste završili sa verifikacijom (potvrđivanjem) vašeg računa ostaje vam još da povežete vašu karticu sa vašim računom. To ćete uraditi tako što ćete kliknuti na ikonu “čovečuljka” u gornjem desnom uglu i izabrati “Linked cards”.

Klikom na “Add card” otvoriće se stranica na kojoj je potrebno upisati osnovne informacije o vašoj bankovnoj kartici. Nakon što to završite morate sačekati da se proces povezivanje kartice sa vašim računom završi a to može potrajati i nekoliko dana.

To je to. Uspešno ste verifikovali vaš račun i povezali ga sa bankovnom karticom. Ostaje još da uplatite depozit i možete početi sa kupovinom Bitcoin-a kripto-valuta.

Da bi uplatili depozit na SpectroCoin potrebno je da otvorite Account (Račun), potom Deposit i izaberite “Deposit EUR or other currency”.

Na kraju treba reći da isplata sa SpectroCoin na bankovne kartice iz Bosne i Srbije za sada nije moguća, međutim ostaje mogućnost da isplatu izvršite preko Bitcoin bankomata. Listu Bitcoin bankomata po državama možete pronaći na sajtu www.coinatmradar.com/countries/.