Trenutna situacija je takva da su mnogi prinuđeni da rade od kuće. Potreba za video pozivima, video konferencijama je ogromna. Zbog ograničenog kretanja i izolacije koje je uzrokovao COVID-19, postalo je sasvim normalno da se sastanci i komunicija održavaju putem video poziva.

The best conferencing tech for working from home - Information Age

Najbolje aplikacije i alati za video konferencije tokom COVID-19 pandemije

Na iznenađenje mnogi, Zoom je u jednom trenutku postao lider u video pozivima. Zoom omogućuje besplatne četrdesetominutne pozive sa do 100 korisnika, a mnogi ljudi koriste ovaj alat za video konferencije tokom COVID-19 pandemije.

Best video conferencing software for business: Microsoft Teams ...

Jedna od najzanimljivijih opcija je promena pozadine koju mnogi korisnici smatraju veoma zabavnom. Međutim, u zadnje vreme Zoom je na meti mnogih antivirus kompanija koje ističu mnoge mane koje ima ovaj alat za video pozive po pitanju sigurnosti i privatnosti. Zbog ogromnog pritiska i negativnog konteksta u kojem se pominje njegova sigurnost i briga za korisnike.

Prošle nedelje je izvršni direktor Zoom-a Eric Yuan izjavio da Zoom obustavlja razvoj novih funkcija,za tri meseca kako bi rešili pitanje privatnosti i bezbednosti video poziva.

Naravno da konkurencija ne spava. Skype je nedavno predstavio svoju novu opciju Meet Now za koju nije potrebna registracija niti instalacija. Za razliku od Zoom-a, Skype Meet Now opcija ne zahteva od vas da imate Skype račun niti da ga imate instaliranog na vašem uređaju. Korisnici mogu sa klikom kreirati link te ga po eMail-u poslati ostalima kao poziv za video konferenciju koja bi se odvijalu u Microsoft Edge-u ili Google Chrome-u. Microsoft je prvi put u zadnjih nekoliko godina ažurirao Skype.

Skype Meet Now lets you video chat without sign-ups or downloads ...

Microsofta ističe da Meet Now link za video pozive nema rok trajanja te da se može koristiti bilo kada. Glavne karakteristike Skype opcije Meet Now su mogućnost snimanja i čuvanja razgovora za kasnije. Kompanija čuva snimke 30 dana. Takođe postoji opcija da zatamnite pozadinu pre nego što uđete u razgovor, što će sigurno pomoći onima mnogima koji se video konferenciji pridružuju od kuće, imaju decu koja se igraju i skaču u pozadini. Skype Meet Now takođe omogućava delenje ekrana i radi na svim uređajima.

Kompanija Microsoft se pohvalila da Skype trenutno ima više od 40 miliona korisnika dnevno, što je rast od 70% u odnosu na februar. Međutim, Zoom ima fantastičan rast dnevnog broja korisnika, sa 10 miliona u decembru 2019 na 200 miliona u martu 2020.

Čini se da kompanija Microsoft vidi svoju budućnost po pitanju video poziva u Microsoft Teams.

Video Conferencing, Online Meetings | Microsoft Teams

Microsoft je svoj alat Skype for Business pretvorio u Teams. Ovaj alat vam omogućava video konferenciju do 250 učesnika. Za razliku od Skype, Teams svojim korisnicima nudi standardne alate za video konferencije, poput deljenja ekrana i mogućnosti snimanja sastanaka. Za vrlo kratko vreme Microsoft Teams je dostigao 44 miliona dnevnih korisnika, važno je istači da su to poslovni korisnici.

Kompanija Microsoft najavljuje da uskoro stižu sjajne opcije poput smanjenja pozadinske buke u realnom vremenu. Teams obećava da sa nadolazećim novim opcijama tokom video konferencije nećete više ćuti klima uređaj, lupanje vrata ili tipkanje po tastaturi.  

Zoom i Skype su popularne aplikacije za video pozive, ali Cisco Webex svakako zaslužuje vašu pažnju.

Cisco Webex je jednostavno i vrlo kvalitetno rešenje koje omogućava video konferencijske pozive. Video konferencija se u osnovi sastoji od organizatora tj. HOST-a koji započne sesiju i ostalih učesnika.

Cisco Webex zahteva registraciju ali je ona besplatna!

Prijavljivanje je obavezno za one koji organizuju video konferenciju. Ostali učesnici moraju upisati svoja imena i eMail jer je to podatak koji ih identifikuje tokom video konferencije.

Registrujte se besplatno na https://www.webex.com

U polje upišite svoj eMail (poslovni ili lični).

U našem primeru koristićemo poslovni eMail, mada možete koristite i Gmail, YahooMail, OutlookMail,… Klikom na Sign up dobit ćete Kod za potvrdu eMail-a koji ćete morati upisati u sledećem prozoru.

Nakon što upišete dobijeni Kod, automatski će vam se kreirati profil. Sa time je završen proces registracije.

Cisco Webex vam omogućava konferencijske pozive na nekoliko načina:

  • Instaliranjem aplikacije (najbolje korisničko iskustvo)
  • Instaliranjem Google Chrome ili Outlook dodatka (preporučuje se)
  • Preko Web stranice

Video konferenciju možete započeti klikom na “Start a meeting” ili “Schedule”. Klikom na “Start a meeting” odmah inicirate konferencijski poziv i čekate da se ostali učesnici pridruže. Oni se video konferenciji pridružuju klikom na link sastanka ili upisom “Meeting number” na sajtu webex.com. U sledećem koraku od vas će biti zatraženo da preuzmete i pokrenete aplikaciju ili dodatak. Nakon što instalirate dodatak, moraćete da unesete svoje ime, prezime i eMail. Ove informacije vas identifikuju u video konferenciji.

Veoma koristan dodatk koji se jednostavno i lako instalira na vaš računar je Webex Outlook dodatak koji preuzmete sa webex.com. Prvo kliknete na Downloads na levi strani a potom dodatak potražite u odelku Cisco Webex Productivity Tools (klikom na Downloads).

Glavne karakteristike Cisco Webex-a su da osoba koja je započela video konferenciju (Host) ima mogućnost deljenja svoje radne površine (svog desktopa) preko koje se mogu prikazati razni dokumenti. Tokom video konferencije je moguće zamenjati Host-a!

Da. Ova funkcija je dostupna i u besplatnoj verziji. Svaki učesnik može biti Host, može preuzeti tu ulogu u bilo koje vreme i deliti svoju radnu površinu (desktop) sa drugima. Takođe tokom video konferencije je moguće koristiti audio, video, razgovore sa svima ili samo sa odabranim učesnicima.