Picture_34

Najnovija investicija Google Ventures-a od 4,5 miliona dolara je u firmu Trada koja se bavi marketingom za plaćenu pretragu.

Investiciju u Trada predvodi Google Ventures, uz dosadašnjeg investitora Foundry Group koji doprinosi sa dodatnih 1,25 miliona dolara.. Trada, sa sedištem u Boulderu, Colorado, je odlično rešenje za male firme zainteresovana za jeftine kampanje za pretragu kao i za work-for-hire pretragu, rekao je Niel Robertson, osnivač i direktor startup-a koji ima svojih 50 radnika.

Kao i kod mnogih drugih investicija Google Ventures-a, plaćena pretraga je omiljena tema kompanije. Plaćena pretraga oglasa i dalje čine oko dve trećine ukupnih prihoda kompanije Google, u svemu ovome Trada ima sistem koji pomaže manjim firmama da zakorače u miks kampanja za pretragu.

Kompanija je upućena na male firme koje žele da potroše od 5.000 dolara do 50.000 dolara mesečno za “Search Advertising”, ali nemaju potrebnu stručnost za pokretanje vlastite kampanje, navodi Robertson. Ovi korisnici postavljaju metriku, koliko žele da plate po kliku ili po konverziji i ako mreža od oko 550 konsultanata Trada plaćene pretrage u bazi podataka može da pronađe način da smanji ove troškove, konsultant dobija razlika, minus 25 odsto koje idu Trada.

Krajnji rezultat je više firmi na tržištu pretrage oglasa, koji očigledno pomaže Google-u. Robertson je rekao je da njegova firma i Google nisu razgovarati o potencijalnoj kupovini kao deo beskrajne kampanje Google-a da kupi sve zanimljive web startup-e koji im se svide.