google_adwords_red_arrow Nakon završene tranzicije alijanse, Microsoft-a i Yahoo-a, krajem listopada, tržišni udio MSN adCenter-a gotovo se utrostručio, povećavajući svoj udio sa 11,2 posto na 28 posto. Broj Impresija na Yahoo platformi se također postupno povećava.

Kao rezultat povećanja dosega, većina marketera koji je su se prema adCenter odnosili kao o sporednoj stvari, praktično ga zanemarujući, sada stavljaju znatno veći naglasak na svoje PPC kampanje na ovoj platformi.

Iako sada adCenter izglede dosta slično Google AdWords nego Yahoo platformi, postoji nekoliko važnih razlika među njima koje treba imati na umu.

Bilo da ste novi što se tiče adCenter-a ili samo žele učinkovitije upravljati svojim kampanjama, postoje tri ključne razlike prilikom upravljanja kampanjama na novom, konsolidovanom tržištu.

Match Types

Zbog Google-ove sveprisutnosti u PPC, većina marketera koji se bave plaćenom pretragom je upoznata sa Google „match types”. Široko podudaranje, fraze i točno podudaranje postoje i u AdWords i u adCenter (poboljšan u odnosu na Yahoo-ovo napredno i standardno podudaranje), sa bitnim razlikama među njima.

Google je modifikovao široko podudaranje vrsta (broad match type), koji sada prema navodima Google-a, “omogućuju da napravite ključne riječi koje imaju veći doseg nego podudaranje fraza, i više kontrole od širokog podudaranja”, i koje se pokazalo uspješnim za mnoge oglašivače reduciranjem nekvalifikovanih impresija i prometa, što rezultira boljim „click-through” i stopom pretvorbe.

Promjena široko podudaranje također omogućuje oglašivačima da generiraju više impresija i klikova u odnosu na frazu ili točno podudaranje ključne riječi bez potrebe za kontinuiranim ocjenjivanjem izvješća upita pretraživanja i implementacije negativnih ključnih riječi. Nažalost, u adCenter ovo ne postoji.

Marketeri koristite Google isključivo sa naglaskom na promjene širokog podudaranja ključnih riječi sa kojima mogu biti u mogućnosti generirati ravnotežu između dosega i kvalifikacije koju promjene širokog podudaranja pruža.

Ovisno o ciljevima kampanje, marketeri bi trebali da se usredotoče na frayu ili točno podudaranje (znajući da impresije i promet mogu biti ograničeni), ili koristiti široko podudaranje sa jakim skupom negativnih ključnih riječi kako bi se osiguralo da oni dovode najkvalifikovaniji promet koji je moguć.

Negativne ključne riječi

Još jedna važna razlika između Google i MSN platforme je tretiranje negativnih ključnih riječi i vrste podudaranja. Google AdWords nudi široko podudaranje, fraze i točne negativne vrste podudaranja, koje omogućavaju ogromnu količinu fleksibilnosti u usmjeravanju ljudi koji pretražuju Internet na pokretanje oglasa iz odgovarajuće grupe oglasa. Međutim, u adCenter-u su sve negativne ključne riječi učinkovito postavljene za podudaranje fraza.

Budući da Google-ovo negativno točno podudaranje ključnih riječi nije kao kod adCenter-a, budite oprezni prilikom import-a AdWords-ovi negativnih ključni riječi u svoju novu adCenter kampanju.

Te negativne ključne riječi će se smatrati negativnim frazama i potencijalno bi mogle blokirati neke riječi, koje ne bi mogle generira promet uopće. Ako ste naišli na problem da određene ključne riječi ili grupe oglasa generiraju malo ili nimalo prometa, pogledajte svoje negativne ključne riječi i osigurajte da se one ponašaju onako kako bi trebalo.

Nadalje, MSN se razlikuje od Yahoo-a i Google-a u tim negativnim ključnim riječima koje uvijek prvo rade na najnižoj razini, što znači da na razini negativnih ključnih riječi, prednost će imati nad grupom oglasa ili kampanja na razini negativa. Kako bi se smanjila konfuzija među platformama, usredotočite se na grupe oglasa i kampanje na razini negativnih ključnih riječi osim ako negativnih ključne riječi uistinu treba da se primijene na razini ključnih riječi.

Oglasi

I AdWords i adCenter imaju sposobnost dinamičkog umetanja ključnih riječi (DKI), iako postoji značajna razlika u tome kako svaka platforma tretira velika slova.

U AdWords, format {KeyWord:} (primjetite velika slova K i W) pokazuje želju da se stave velika slova u upit pretrage kada je umetnut u oglas. Na primjer, podudaranje pretrage sa ključnom riječi “krstarenje brodom” će se pojaviti kao “Krstarenje Brodom” kada je umetnut u oglas.

AdCenter nema ovu funkciju, nudi samo mogućnost umetanja ključne riječi koje se u istom obliku i pojavljuju. Na primjer, “krstarenje brodom” će se pojaviti kao “krstarenje brodom”, koje možda ne zadovoljava željeni izgled.

Kao rješenje, adCenter sugerira korištenje {param} vrijednost za formatiranje oglasa po želji. {param} vrijednosti su navedene na razini ključnih riječi i kada je {param} umetnut u oglas, tekst koji se nalazi unutar te vrijednosti za podudarnu ključnu riječ će se pojaviti kao formatiran.

Ključna riječ “krstarenje brodom” sa {param1} vrijednosti “Krstarenje Brodom” će se tada pojaviti sa pravilnim formatiranjem, kada je ta varijabla umetnuta u oglas. Jednostavan način za primjenu ovoga na velikom broju ključnih riječi jeste da koristite “= PROPER” formulu u Excel-u za formatiranje prvog slova svake riječi u ključnim riječima.