thunderbolt-360 Intelova nova tehnologija zvana Thunderbolt je najbrža podatkovna veza sa računalom uz brzine prijenosa podataka. Ovo je nova high-speed tehnologija optičkih kabela dizajnirana za povezivanje elektronskih uređaja jednih sa drugima, pruža veliki propusni opseg, od 10 Gb/s ali sa potencijalnom mogućnošću da ide i do 100 Gb/s.

Suradnja imeđu Applea i Intela urodila je plodom zvanimThunderbolt, tehnologijom povezivanja računala uz velike brzine prijenosa podataka i prikaz visoke razlučivosti (HD) u jednom kabelu ranije poznatu pod nazivom “Light Peak”.

Apple je predstavio nove modele MacBook Pro serije prijenosnih računala na kojima se pojavio Thunderbolt, te je ujedno i prvi proizvođač računala koji ima ovu novu tehnologiju prijenosa podataka.

Vizija tehnologije Thunderbolt (Light Peak), jest brže prenositi multimedijske sadržaje, pojednostaviti povezivanje uređaja te poticati nove načine sastavaljanja i korištenja računala.

tbolt-inteldiagram

Karakteristike Thunderbolt-a:

  • Brzina prijenosa podataka od 10 Gb/s (gigabita u sekundi), što je oko dva puta brže od USB 3.0 i 20 puta brže od USB 2.0.
  • Intel navodi da Thunderbolt može “prenijeti full HD film u manje od 30 sekundi i back up godinu dana neprekidne reprodukcije MP3 u tek nešto više od 10 minuta.”
  • Tehnologiju je u potpunosti razvila kompanija Intel dok je uloga kompanije Apple da je iznese na tržište.
  • Tehnologija je požela da živo pod nazivom Light Peak, i prva iteracija je koristila bakrene žice.
  • Jedna žica služi za prenos i videa i podataka, a “komplementarna je tehnologija sa USB 3.0,” navodi kompanija Intel.
  • Radi sa prenosom podataka u oba smjera u isto vrijeme, koristeći punih 10 Gb/s propusnosti u svakom smjeru.
  • PCI Express je ugrađen, tako da će sada Thunderbolt učiniti eksterne uređaje brzim kao unutarnje, navela je kompanija Apple.
  • Thunderbolt pruža 10 W električne energije za periferije, u usporedbi sa 8 W za FireWire 800 i 5 W za USB 3.0.

Svi uređaji s podrškom za tehnologiju Thunderbolt imaju isti priključak, što korisnicima omogućuje da uređaje jednostavno povežu u lanac jedan za drugim putem električnih ili optičkih kabela.