Mozilla je predstavila svoj projekt BrowserID koji korisnicima omogućava da se prijavite na bilo koji sajt sa samo jednim metodom prijave.

BrowserID je eksperimentalni projekt u kojem jedna e-mail adresa i lozinka omogućavaju da se prijavite na bilo koji web sajt na Internetu. BrowserID će provjeriti vašu email adresu i jamčiti da je vaše vlasništvo za ovo “modernije iskustvo”. Prvo unesete svoj e-mail, nakon čega vam se na taj e-mail šalje potvrda, dakle standardni proces registracije. Nakon što potvrdite da se radi o vašoj e-mail adresi, BrowserID-em se potom logirate na bilo koju stranicu, sa bilo kojeg preglednika, pa čak i mobilnih.

Kada posjetite web sajt koji zahtijeva da se prijavite, BrowserID će se pojaviti kada kliknete na “Prijava” ili ekvivalent gumb. Nakon toga odaberete e-mail adresu s kojom želite da se prijavite i BrowserID će učiniti ostalo. Vaša lozinka koju ste koristili za BrowserID će zamijeniti lozinku za svaku web stranicu koju koristite.

Također, možete dodati i više od jedne e-mail adrese. Mozilla je odlučila da ne zaključava BrowserID samo za Firefox, tako da će on raditi sa svim modernim web preglednicima.

Ako se pitate da li je ova metoda sigurna, Mozilla tvrdi da BrowserID ne postavlja detalje ni na koji server, uključujući i BrowserID server, o tome koje web stranice posjećujete.