Prema najnovijim informacijama, kompanija Apple planira uložiti milijardu dolara u kompaniju Sharp i njenu proizvodnju LCD ekrana. Već nekoliko mjeseci kruže glasine da Apple ozbiljno razmišlja o ulaganju u Sharp-ovu proizvodnju LCD ekrana a do sada se kompanije nisu javno oglašavale povodom ovih glasina o navodnom partnerstvu.

Prema posljednjim dešavanjima, kompanija Apple će uložiti u kompaniju Sharp i njenu proizvodnju LCD ekrana kako bi osigurala ekrane za svoje uređaje iPhone i iPad, želeći da ima više dobavljača a ne da se oslanjanja na samo jednog ili dva. Prema pisanju Reuters-a, jedan od dosadašnjih najvećih dobavljača ekrana za Apple uređaje bila je kompanija Samsung.

Novonastala situacija između kompanija Apple i Samsung je veoma napeta, trenutno na nekoliko kontinenata vode pravne bitke oko prava na patente. Samsung je naveo da Apple iPhone i iPad krše prava na patente koja kompanija ima u svom vlasništvu dok je Apple optužio Samsung da to isto radi sa svojim mobilnim proizvodima.

Do sada, kompanja Apple je uspjela da zabrani prodaju Samsung Galaxy Tab 10.1 u Europskoj Uniji, bar do okončanja sudskog spora, a u Australiji da će Samsung morati tražiti njihovu saglasnost prije prodaje Galaxy Tab 10.1 u toj zemlji.

Ovi pravni problemi su prisilili kompaniju Apple da preispita svoje odnose sa dobavljačima tako da bi prema nekim navodima, proizvođač čipova Elpida Memory, Toshiba i sada Sharp, mogli imati jako velike koristi.

Ako se ove informacije o ulaganju Apple-a u Sharp-ovu LCD proizvodnju potvrde, to bi onda bilo prvi puta da kompanija daje novac dobavljačima za proizvodnju LCD ekrana.