microsoft-windows-8-onlinetrziste Mnogi korisnici žele da probaju novi Windows 8 Developer Preview ali bez obveze da moraju da ga instaliraju na svoj tvrdi disk. Nema problema! Novi operativni sustav možete isprobati u okruženju koje je mnogo lakše ukloniti, naravno radi se o virtual machine, aplikaciji koja vam omogućuje da pokrenete virtualno računalo na svom računalu.

Ono što treba da uradite jeste da instalirate VirtualBox. Kada ste završili, otvorite aplikaciju, i počnite kreirati sustav unutar sustava. Za početak, kliknite na gumb “New”, koji se nalazi u gornjem lijevom kutu aplikacije. Nakon što date neko ime odaberite Windows 7 kao operativni sustav. Obratite pozornost na izbor OS (32-bitni ili 64-bitni) ovisno o verziji Windows 8 sustava koji ste download-ovali.

Nakon što kliknete “Next” pojavit će se zaslon koji vas pita koliko memorije želite odvojiti za virtualni operacijski sustav. 32-bitna verzija sustava Windows 8 zahtijeva minimum jedan gigabajt a 64-bitna verziju dva gigabajta. Što više RAM-a možete da odvojite to bolje. Nakon toga kliknite “Next”.

Ostavite “Virtual Hard Disk” i “Create New Virtual Disk” opcije upravo onako kako su podešene, osim ako mislite da ćete trebati pristup virtualnm hard disku u zasebanoj virtual machine aplikaciji. Možete odabrati ili “Dynamically allocated” ili “Fixed size” virtualni tvrdi disk na temelju vaše osobne preferencije a sugestija je da koristite “Dynamically allocated”. Na sljedećem zaslonu, pobrinite se da je vašem virtualnom disku dodjeljeno najmanje 16 gigabajta, za 32-bitnu verziju sustava Windows 8, a za 64-bitnu verziju trebate dodjeliti minimalno 20 gigabajta. Nakon toga kliknite „Next” da biste kreirali svoju virtualnu mašinu.

Sada će se u VirtualBox popisu raspoloživih mašina pojaviti i vaša mašina. Označite je i kliknite na gumb “Settings”. Ako vaš sustav podržava virtualizaciju hardvera, možete dati svojoj virtualnoj mašini pristup dodatnom procesorskom jezgru putem System podizbornika. Ako ne znate da li vaš procesor podržava virtualizaciju hardvera, to možete provjeriti na web sajtu Intel-a i AMD-a. Za Intel procesore, pronađite svoj model procesora i provjerite virtualizaciju pod “Advanced Features”, a za AMD procesore, potražiti svoj model procesora i pogledajte pod “AMD Virtualization Technology”.

Nakon što to završite u podizborniku “Storage” kliknite na “Empty” liniju ispod “IDE Controller”. Kliknite na malu ikonu CD-a pored CD/DVD drive popisa, a zatim odaberite opciju “Choose a virtual CD/DVD disk file”. Skrolajte do datoteke Windows 8.iso koju ste prethodno preuzeli na svoj stvarni (ne na virtualni) sustav i potom je učitajte. Sada kliknite na gumb “OK” na dnu “Settings” prozora. To bi bilo to.

Kliknite na gumb “Start” za učitavanje vaše virtualne mašine. Ako je sve dobro prošlo, prva stvar koju ćete vidjeti jeste dosadna pop-up poruka koja vam govori o mogućnostima tipkovnice i miša. To možete ignorirati. VirtualBox će se učitati i otići na Windows 8 instalacijski mehanizam. Pred vama će se pojaviti novo Windows 8 korisničko sučelje, koje možete da istražujete.