microsoft-adcenter-onlinetrziste Mnogi marketeri odugovlače kada je u pitanju izgradnja adCenter kampanje. Prevladava mišljenje da je MSN kampanja jednako zahtjevna kao AdWords kampanja ali sa mnogo manje učinkovitija. Što se tiče uinkovitosti to je tačno ali istine radi, MSN kampanje se mogu biti vrlo brzo izgrađene nakon što imate pokrenute AdWords kampanje.

Evo šest jednostavnih koraka sa kojima možete pokrenuti prikazivanje vaših oglasa na Yahoo / Bing i to samo u 20-tak minuta.

Korak 1: Registracija
Kreiranje adCenter računa je relativno jednostavno.

Korak 2: Export kampanja iz AdWords Editor-a
MSN sada omogućuje brzi uvoz AdWords Bulk Sheets. Jednostavno rečeno, to znači da cijelu svoju AdWords kampanju, uključujući i strukturu računa, oglase, ključne riječi i postavke, može sažeti u CSV datoteku. Preuzimite AdWords Editor i učitajte svoju kampanju. Nakon toga, eksportujete svoje kampanje izravno na desktop kao što je prikazano u nastavku.

1

Korak 3: Import u MSN Adcenter
Nakon MSN prijave, trebali biste vidjeti sljedeće light box:   

2

Kliknite na “Import existing campaigns into Adcenter”, a zatim učitajte svoje izvezene AdWords CSV datoteke.
Jedna prednosti adCenter je da je CPC općenito malo niži stoga bi trebali uzeti u obzir smanjenje svih svojih ponuda cijena za 20-tak posto prije učitavanja. Za učitavanje, otvorite svoju AdWords Export datoteku i pronađite stupac Max CPC. Promjenite ime stupca u npr. “Stari CPC” i potom umetnite prazan stupac sa desne strane i nazovite ga “Max CPC”. Tada, unesite formulu kao što je prikazano u nastavku za novi maksimalni CPC stupac kako bi automatski smanjio ponudu za 20 posto. Ovu formulu vrlo jednostavno i brzo možete primjeniti na ostatak ćelije tako što ćete kliknuti na donji desni ugao ćelije i povuči ga na dolje.

formula-old-cpc-max-cpc

Nakon što uvezete datoteke, možda ćete primijetiti da adCenter ne prepoznaje neke postavke u AdWords kampanji, kao što su zemljopisno ciljanje, scheduling oglasa, ili ciljanje uređaja. Ne trebate se brinite o tome sada već jednostavno završite uvoz.

Korak 4: Uređivanje postavki
Nakon što ste uspješno uvezli svoju kampanju, idite na karticu kampanje, odaberite kampanju i odaberite “change settings” za promjen postavki. Ovdje ćete moći prilagoditi sve svoje postavke koje ste izgubili tjekom uvoza.

5

Korak 5: Dodavanje Koda konverzije
Zapamtite, ne možete optimizirati vaše kampanje ako ih ne pratite! Na zaslonu Campaign Settings (postavka kampanje), označite gumb “Track conversions”. To će vam otkriti JavaScript kod.

6

Ono što treba da uradite sa njim jeste da ga postavite na dnu [/ body] HTML odjeljka stranice koju želite da pratite (forma za naručivanje). Ovaj Kod ne treba da stavljate na vašu odredišnu stranicu, osim ako ne želite da vidite zastrašujuću 100-postotnu stopu konverzije!

Korak 6: Billing
Jednostavno ispunite svoje podatke o Billing-u i to je to!

Iako Yahoo / MSN imaju oko 30 posto udjela na tržištu pretraživanja, Google ima 65 posto, prilikom pokretanja ove kampanje ne treba da očekujete povećanje u volumenu pretrage od 50 posto. Realnije povećanje prometa će biti oko 15 posto, ali to značajno ovisi o stvarima poput dobi publike, prihoda i razine obrazovanja.

Ono što treba da očekujte jeste značajan učinak odstupanja na razini ključne riječi. Samo zato što je neka ključna riječ uspješna na Google-u, ne znači da će njene performanse biti iste i na adCenter (nema nekog objašnjenje za ovo odstupanje, a je tako). Ono što treba da uradite je dobra optimizacija u u prvom mjesecu kampanje. Tjedno izvještavanje o performansama kao i kvartalna optimizacija su također dobra ideja.