windows-defenderMicrosoft je predstavio novu verziju svog antivirusni alata Windows Defender koja će se pokretati i pre nego što se Windows podigne. Novi Windows Defender, trenutno dostupan kao beta verzija, je dizajniran tako da radi direktno sa CD-a, DVD-a ili USB fleš diska i skenira vaš računar izvan operativnog sistema Windows. Kao takav, cilj mu je da detektuje viruse i druge zlonamerne programe (malware) koji mogu da zaraze vaš računar tokom boot procesa.

Prvo morate da instalirate softver na CD, DVD ili USB stik a zatim da ga koristite za skeniranje bilo kojeg računara. Windows Defender beta možete preuzeti sa Microsoft-ovog sajta, imat ćete izbor 32-bitna ili 64-bitna verziju u zavisnosti od toga koja verzija je podržana od strane računara kojeg želite da skenirate. Većina računara danas koriste 64-bitni procesor, tako da je to verzija koja bi trebala da radi na svim novijim računarima.

Dvaput kliknite na preuzeti fajl (mssstool32.exe za 32-bitnu verziju i mssstool64.exe za 64-bitnu verziju). Windows Defender Offline Tool će pokrenuti i zatražiti CD, DVD ili USB disk na koji bi bili instalirani svi potrebni fajlovi za pokretanje kao i antivirus fajlovi. Fajlovi zauzimaju manje od 300 megabajta prostora. Prilikom procesa, USB stik će biti formatiran tako da je važno da proverite da se na njemu ne nalaze neki stariji, za vas bitni, fajlovi.

Kliknite na Next, alat će vas pitati da li želite da instalirate softver na CD, DVD ili USB fleš disk. Ova poslednja opcija vam nudi mogućnost da sačuvate softver kao ISO fajl koji kasnije možete narezati na CD. Izaberite jednu od opcija i kliknite na dugme Next.

windows-defender2

Sledeći ekran će tražiti medij koji ste izabrali, kliknite ponovo Next. Najnovije antivirus definicije će biti preuzete sa Interneta i dodate da vaš uređaj.

Kada je proces završen, možete da umetnete CD ili USB disk u računar koji želite da skenirate. Moraćete da pristupite meniju za pokretanje računara tako da možete da pokrenete CD ili USB disk, a ne vaš hard disk. Vaš uređaj će boot-ati računar i pokrenuti Windows Defender. Nakon toga, možete da izaberete full scan, quick scan ili custom scan. Takođe ćete naći i druge opcije, kao što su Istorija stavki koje su otkrivene ili prebačene u karantin.

Povremeno ćete morati da ažurirate svoj uređaj kako bi imali najnoviju virus definiciju. To možete uradite tako što ćete ponovo pokrenuti podešavanje Windows Defender-a ili tako što ćete izabrati opciju Update (dok je USB disk priključen na računar koji ima Internet konekciju).

Microsoft ima velike planove za Windows Defender, to je i objavio na kompanijinoj Build konferenciji u septembru kada je Steven Sinofsky otkrio da će Windows Defender pružiti ugrađenu anti-malware i antivirusnu zaštitu operativnom sistemu Windows 8.