facebook-shopping Kompanije Ecwid, koja se bavi razvojem softverskih rešnja za online trgovanje (e-commerce), i koja je tvorac druge najveće aplikacije za izgradnju online prodavnice na Fcebook-u napravila je istraživanje koje pokazuje da je F-trgovina rezultirala sa povećanjem prihoda vlasnicima malih i srednjih poslovanja.

Posmatrajući podatke 140.000 online prodavnica na Facebook-u koje koriste Ecwid aplikaciju, većina pripada grupi malim i srednjim poslovanja, kompanija je utvrdila da 15% od ukupnih prihoda poslovanja dolazi od njihovih Facebook prodavnica. Podaci takođe pokazuju da su prihodi koji dolaze sa Facebook-a porasli za 40 odsto u 2011 godini.

Treba reći da je ovo najnovije istraživanje kompanije Ecwid u suprotnosti sa nedavnim izveštajima koji su se pojavili nakon što su svoje Facebook prodavnice zatvorili Gamestop, J.C Penney, Gap i Nordstrom. Zatvaranje nekoliko velikih prodavnica označeno je kao propadanje Facebook e-Commerce modela

Veliki prodavci ne vide potrebu za investiranjem više vremena i truda u F-commerce model, s obzirom da imaju veliki broj kupaca koji se snabdeva u njihovim offline prodavnicama i na njihovim zvaničnim sajtovima. S druge strane, mala i srednja poslovanja imaju daleko više koristi od ulaska među ovoliki broj potencijalnih kupaca.

Mala i srednja poslovanja ne pokušava da odvlači promet sa Facebook-a na svoje sajtove i offline prodavnice, oni pokušavaju da monetarizuju ogromni Facebook promet na svojim Facebook prodavnicama.

Još jedna F-commerce aplikacija, Payvment, objavila je anketu u kojoj je učestvovalo 100.000 prodavaca koji koriste ovu aplikaciju. Anketa pokazuje neke veoma interesantne podatke.

61% ispitanika je istaklo činjenicu da su bili u mogućnosti da promovišu svoje proizvode putem društvenog marketinga, dok je 60% ukazalo na činjenicu da korisnici ne moraju da napuste Facebook da bi obavili kupovinu.

Payvment anketa takođe je otkrila da 37% njegovih korisnika prodaje proizvode isključivo na Facebook-u.

Gledajući ova dva istraživanja nameće se mišljenje da problem nije do Facebook platforme već do načina na koji se ona koristi.

U slučaju malih i srednjih poslovanja, očigledno da F-Commerc (F-trgovina) predstavlja šansu da se zaradi poverenje jednog broja lojalnih sledbenika koji bi kasnije ne samo postal kupci već i glavni promoteri proizvoda.