angry birds Prema studiji Purdue University-a i Microsoft-a, besplatne mobilne aplikacije ipak na neki način plaćate, plaćati ih životnim vijekom baterije.

Abhinav Pathak i dvojica njegovih kolega dizajnirali su alat za profiliranje energije pod nazivom eProf kako bi mogli da analiziraju potrošnju energije pet aplikacija sa liste 10 najpopularnijih Android aplikacija. Izabrane su aplikacije: Angry Birds, MapQuest, Free Chess, the Android browser i the New York Times aplikacija.

Abhinav Pathak sa svojim timom otkrio je veoma zanimljivu stvar, samo 10-30% energije koju troši aplikacija izravno je vezana uz njenu svrhu (recimo energija potrebna za izračunavanje šahovskom algoritmu u Free Chess), dok se preostalih 70-90% troši od strane drugih funkcionalnosti koje koriste wireless čip (Wi-Fi, 3G i GPS).

Kod igre Angry Birds, oko 70% energije se koristi za preuzimanja i prikazivanjem oglasa, kao i za upload podataka poput podataka o lokaciji.

Tehnologija obrade je napredovala ali programeri se dovoljno ne fokusiraju na poboljšanje utroška energije. Na primjer, mnoge aplikacije ostavljaju neko vrijeme otvorenu vezu i nakon slanja ili primanja informacija, što naravno bespotrebno troši energiju. Pa tako u slučaju igre Angry Birds dolazi do bespotrebnog trošenja čak 52% energije (24% kada radi i 28% u procesu zatvaranja) zbog toga što se odmah ne prekine 3G veza.

Igra Free Chess ima sličan problem, the Android browser i the New York Times aplikacija troše oko 15% energije na praćenje korisnika, a energetski zahtjevnije aplikacije poput MapQuest posebno su rastrošna po pitanju 3G i GPS.

eProf alat također može otkriti i neke propuste u aplikacijama. Otkriven je propust u Facebook aplikaciji koji spriječava CPU da uđe u sleep mod nakon zatvaranja aplikacije.

Istraživači navode da iako se radi o “besplatnim” aplikacijama one ipak koštaju, za njih plaćate dodatnom potrošnjom energije vaše baterije a tu je i dodatni trošak za prenos podataka, ako korisnik nema neograničen paket. Sve u svemu, pitanje je da li su ove besplatne aplikacije jeftinije od aplikacija koje se moraju platiti.

Mnogi korisnici su svjesni da besplatne aplikacije podrazumjevaju i prikazivanje oglasa, ali da li su mogli i da pretpostave da će to besplatno ipak koštati toliko?