e-bayeBay.com je najveći svetski online aukcijski web sajt na kome negovi članovi mogu kupovati i prodavati razne proizvode i usluge. Osnovan je 1995 godine od strane Pierre Omidyar i originalni nazivm mu je bio AuctionWeb, taj naziv je kasnije promenjen u eBay.

eBay omogućava prodavcima i kupcima nekoliko tipova aukcija putem kojih mogu kupiti ili prodati svoje proizvode:

  • Klasična Aukcija – dopušta prodavaču da ponudi jednu ili više stvari na prodaju na određen broj dana.
  • Fiksirana Cena – dopušta prodavaču da ponudi jednu ili više stvari na prodaju po “Buy It Now” ceni. Kupci koji pristanu da plate tu cenu automatski “pobjeđuju” na toj aukciji.
  • Ponuđena Cena – dopušta prodavaču da prihvati ili odbije ponuđenu cijenu koja može biti manja od prodajne cene. Ovaj tip nije dopušten kod klasične Aukcije niti u svim kategorijama.

Većina eBay transakcije obavlja se putem klasične aukcije gde prodavac postavlja određenu stavku na aukciju na određeni vremenski period, navodeći početnu cenu tj najnižu cenu za koju je spreman da prodaju tu stavku.

Da bi prodavali ili kupovali na eBay potrebno je da se registrujete.

Kako se registrovati na eBay?

Registracija na eBay je vrlo jednostavna i besplatna.

Prvo što treba da uradite jeste da odete na eBay web sajt i u gornjem levom uglu kliknete na “register”.

ebay-1

U sledećem koraku je potrebno da popunite svoje podatke kao što su adresa, telefon, e-mail, lozinka i ostalo. Naravno, važno je da podaci budu tačni kako ne bi bilo problema pri plaćanju i dostavi proizvoda. Takođe, potrebno je prihvatiti korisnički ugovor koji garantuje čuvanje ličnih podataka na eBay. To izgleda ovako: 

ebay-2

Nakon što popunite sve potrebne podatke, eBay će poslati link za registraciju na vašu e-mail adresu koji je potrebno potvrditi za završetak registracije.

E-mail koji dobijete od eBay izgleda kao na slici i sve što je potrebno da uradite jeste da kliknete na “Activate Now”. U slučaju da ovo ne radi u e-mailu su navedena tri koraka koja je potrebno uraditi. Mada treba naglasiti da u 99% slučajeva nema nikakvih problema sa aktivacijom.

ebay-4

To bi bilo to, sada ste spremni da iskusite mogućnosti koje eBay nudi.