gomo

Google želi da dovede više manjih web sajtova na mobilne telefone. Uz pomoć startupa Duda Mobile, koji se bavi optimiziranjem mobilnog Web-a, Google nudi godišnji besplatni hosting i prilagodbu web sajta za mobilne preglednike u nastojanju da što više Internet sadržaja dođe na mobitele.

Ova najnovija Google-ova ponuda za mobiliziranje vašeg web sajta nije nova Google usluga već proširenje Google-ovog Go MO programa pokrenutog u studenom prošle godine. 

Google navodi da je ova usluga besplatna prvih 12 mjeseci a da nakon toga košta samo 9 dolara mjesečno, međutim, i tih 108 dolara godišnje može biti velika prepreka za sajtove sa dobrim sadržajem, ali sa lošom online zaradom. Duda Mobile ističe da mogu ponuditi ove niske zbog korištenja predložaka (templates) koji sadržaj optimiziran za PC preglednike automatski prilagođava za mobilne preglednike. Duda Mobile nudi besplatne alate za prilagodbu, kao i gratis podršku putem e-maila i telefona.

Google je izuzetno motivisan kada je u pitanju dovođenje što većeg broja sajtova na mobitele. Što je više Internet sadržaja dostupno na mobilnim telefonima, Google će imati više mobilnog pretraživanja a samim tim i više mobilnih oglasa što u konačnici razultira većom online zaradom od mobilnog oglašavanja.

Ova promotivna akcija nije usmjerena na “velike” sajtove. Duda Mobile alati usmjereni su na dobivanje malih poslovanja koja žele osnovno prisustvo na mobilnom Web-u, a ne izgradnju sofisticiranih mobilnih sučelja ili m-commerce web sajtova. Predlošci koje nudi Duda Mobile još uvijek ne podržavaju Flash, framesets ili e-poslovanje.