kaspersky

Eugene Kaspersky, izvršni direktor i osnivač sigurnosne kompanije Kaspersky Lab izjavio je da je po pitanju računalne sigurnosti Apple Mac najmanje 10 godina iza Microsoft-a. Eugene Kaspersky smatra da bi kompanija Apple mogla mnogo toga da nauči od Microsoft-a i da će u skorije vrijeme svakako morati da preispitati način na koji pristupa sigurnosnim ažuriranjima pogotovu nakon niza nedavnih malware napada.

Prvi čovjek kompanije Kaspersky, govoreći na Info Security 2012 u Londonu, naglašava da je nedavni Flashback malware napad vjerojatno samo početak novog vala napada usmjerenih na Apple Mac s obzirom da ova platforma postaje sve popularnija. Eugene Kaspersky već nekoliko godina govori da sa sigurnosne točke, ne postoji razlika između Mac i Windows.

On ističe da njegova kompanija otkriva sve više i više Mac zlonamjernih programa te da su sajber ​​kriminalci naučili dosta toga od posljednjih nekoliko napada i da će to znanje sigurno iskoristiti u budućim napadima. Primarna meta sajber kriminalcima će i dalje biti PC s obzirom na njegovo još uvijek veću zastupljenost na tržištu, ali dani u kojima niste trebali brinuti o sigurnosnom prijetnjom na Apple OS su definitivno dani prošlosti.

Kompanija Apple će vrlo brzo shvatiti da imaju iste probleme kakve je Microsoft imao prije 10 ili 12 godina. Oni će vrlo brzo morati nešto mijenjeti u svom ciklusu ažuriranja te će biti prisiljeni da više ulažu u svoje sigurnost svog softvera,

naglasio ne Eugene Kaspersky.

Početkom ovog mjeseca objavljeno je da je zlonamjerni program poznat kao Flashback zarazio je više od 600.000 Mac računara u svijetu. Kompanija Apple je kritizirana da je veoma kasno pokrenula ispravke i alat za uklanjanje ovog malware u odnosu na nekoliko sigurnosnih tvrtki, među kojima je i kompanija Kaspersky, koje su objavile ispravke prije Apple-a.