top-100-blogova

WordPress je bez sumnje vrlo popularna platforma za izgradnju blogova ali i ostalih vrsta web stranica. No, koliko je zaista WordPress popularan?

Royal Pingdom je upravo objavio istraživanje koje je utvrdilo da WordPress platformu koristi 49 posto od 100 najboljih blogova u svijetu.

To je porast u odnosu na prije tri godine kada je u sličnom istraživanju utvrđeno da 32 posto od 100 najboljih blogova na svijetu koristi WordPress. U istraživanju je korištena Technorati Top 100 lista.

S druge strane blog platforma TypePad doživjela je značajan pad u posljednje tri godine sa 16 na samo 2 bloga među 100 najboljih na svijetu.

Google Blogger je prije tri godine imao tri sajta na listi a sada dva dok su Expression Engine i Bricolage potpuno ispali sa liste 100 najboljih blogova na svijetu. Treba reći da je Tumblr ušao na listu sa jednim sajtom.

Inače, prema posljednjim podacima 73 milijuna blogova koristi WordPress platformu.

U posljednjih nekoliko godina doista smo usredotočeni i na upotrebljivosti i na fleksibilnosti WordPress-a, što je kao što se vidi rezultiralo sa porastom broja sajtova koji koriste našu platformu. Mi u idućoj godini očekujem još veće usvajanje WordPress platforme od strane najvećih stranica i blogova,

priopćio je WordPress-ov Matt Mullenweg.

najbolji blogovi na svijetu