ipad-3Dve godine je prošlo od kako je Apple stvorio Tablet tržište lansiranjem originalnog iPad-a. Sada su Tablet računari postali glavni igrači na tržištu personalnih računara tako da se sa pravom može govoriti o post-PC eri u kojoj će vladati Tablet-i.

Prema najnovijem izveštaju kompanije Gartner, treba očekivati još veću ekspanziju Tablet računara. Gartner u svom predviđanju navodi da će u 2012 godini biti prodato oko 120 miliona Tablet-a raznih modela. Apple bi u ovoj godini trebao prodati skoro 73 miliona iPad-a.

Prema prognozama kompanije Gartner, i u narednim godinama treba očekivati rast prodaje Tablet računara. Kompanija predviđa da će 2013 godine biti prodato oko 182 miliona Tablet-a a 2016 godine neverovatnih 369 miliona.

gartner-tablet-market

Gartner predviđa da će Android Tablet-i imati značajan rast i da će se do projektovane 2016 godine približiti relativno blizu lideru na tržištu Apple iPad-u.

U drugoj polovini ove godine kompanija Microsoft bi trebala da lansira svoj dugo najavljivani operativni sistem Windows 8 koji mnogi proizvođači s nestrpljenjem očekuju sa već spremnim uređajima. Prodaja Windows 8 Tablet-a u ovoj godini će biti skromna ali ipak respektabilna sa 4.8 miliona prodatih uređaja.