ubrzajte vas web sajt

Strpljenje je vrlina, međutim kada je u pitanju surfanje Web-om brzina učitavanja web sajta je ono što svaki posjetilac traži.

Vaša web stranice je često prva poveznica klijenta sa vašim poslovanjem tako da ako se vaša web stranica učitava sporo, vi možete izgubiti određeni broj klijenata a da toga niste ni svjesni. Također, tražilice su počele da kao faktor za rangiranja na stranicama sa rezultatima pretraživanja u obzir uzimaju brzinu učitavanje web stranice. Sporo učitavanje web sajta rezultiraće sa lošijim rangiranjem u rezultatima pretraživanja, što znači manju vidljivost za vaše poslovanje.

No, ovdje je nekoliko jednostavnih načina sa kojima možete poboljšati brzinu učitavanja vašeg web sajta:

Odredite koliko je spor vaš sajt
Google nudi brojne alate za analizu performansi sajta sa kojima možete da utvrdite komparativnu brzinu, uključujući i besplatni alat Google Webmaster Tools. Brzina vašeg sajta je dobra dokle god se web sajt učitava brže od 75 posto u odnosu na sve sajtove koje Google provjera.

Drugi alat za praćenje brzine je Yahoo Y Slow, besplatan plug-in za Chrome, Firefox, Safari i Opera koji ocjenjuje brzinu vašeg sajta na skali od A do F.

Veličina slika na sajtu
Vašem sajtu je potrebno određeno vrijeme da učita veliku sliku ili više slika na jednoj stranici. Da bi se skratili vrijeme učitavanja slike možete uraditi nekoliko stvari:

  • Prvo, na sajt postavljati slike veličine između 500 i 800 piksela, sa preko 72 točaka po inču (dpi). Ako koristite WordPress, pod Settings-Media možete postaviti da se automatski smanji razlučivost slike.
  • Drugo, razmislite o skidanju meta podataka fotografije poput datuma i mjesta kada je fotografija snimljena, vrsti foto aparata i rezolucije. Ove informacije su dio pozadinskog koda fotografije koje utjeću na njenu težinu.
  • Treće, umjesto postavljanje nekoliko velikih fotografija razmislite o tome da napravite ili slide show ili da koristiti sličice na koje se može kliknuli kako bi vidjeli veću sliku u zasebnom prozoru.

Smanjite broj dodataka i Java skripti na sajtu
Osim prikazivanja teksta i slika, vaš web sajt radi i mnoge druge stvari među kojima i izvršavanje Java Script i plug-in. Tu su forme koje je potrebno ispuniti, Like gumb, Twitter feeds, komentari, pa čak i neophodni Google Analytics sa kojim možete vidjeti tko posjećuje vašu stranicu, koliko često i odakle.

Prije ili kasnije, gomilanje dodataka (plug-in) može uzrokovati opterećenje u učitavanju vaše stranice. Vaš preglednik se učitava od vrha prema dole, tako da ako se Java skripta na vrhu sporo učitava, učitavanje cijele stranice usporava. Java skripte se nalaze u kodu vaše stranice do se dodaci poput vremenske aplikacije učitavaju sa drugog web sajta. Dakle, ako je taj web sajt spor u dostavi podataka onda će se i vaš sajt sporije učitavati.

Razmislite o uklanjanju svih nepotrebnih skripti i dodataka kako bi povećali brzinu učitavanja vašeg web sajta.

Sa sajta uklonite Flash animacije
Za učitavanje Flash animacije potrebno je određeno vrijeme a njena vrijednost za korisnika je dosta upitna. Pokazalo se da korisnici nemaju vremena da čekaju pa se obično dešava napuštaju stranicu prije nego se Flash animacija učita.

Čak je i kompanija Adobe priznala da web stranice žele da što više smanje svoju ovisnost o Flash-u. Kao rešenje Adobe je predstavio besplatni alat pod nazivom Adobe Wallaby pomoću kojeg je moguće konvertovati Flash elemente u HTML5 čime se znatno smanjuje vrijeme učitavanja stranice. Tu je i Google Swiffy koji također služi kao konvertor Flash datoteke u HTML5

Keširanje (Cache)
Vaša web sajt sadrži na desetine elemenata koji se često nalaze na nekoliko servera. Web preglednici moraju prikupiti sve te elemente kako bi prikazali vaš web sajt u potpunosti. Ovo naravno utječe na brzinu učitavanje sajta.

Web dizajneri savjetuju da vlasnici web sajtova redovito keširaju svoje web sajtove redovito. Keširanjem postižete da je vaš web sajt unaprijed sastavljen na serveru, pa se zato može mnogo brže prikazati posjetiteljima.