facebook-glancee

Facebook je potvrdio kupovinu Glancee, mobilne aplikacije koja koristi vašu lokaciju i Facebook prijavu da vas poveže sa istomišljenicima koji se u stvarnom svijetu nalaze u vašoj blizini.

Detalji sporazuma nisu objavljeni a prema nekim glasinama Glancee će biti ugašen a jedan dio zaposlenih pridružit će se Facebook timu na projektima vezanim za lociranje.

Facebook je potvrdio u svojoj pisanoj izjavi potvrdio preuzimanje Glancee:

Oduševljeni smo što možemo potvrditi da je Facebook kupio Glancee. Želimo da poželimo dobrodošlicu suosnivačima (izvršni direktor Andrea Vaccari, glavni operativni direktor Alberto Tretti i šef tehnološkog odjela Gabriel Grise) u naš Facebook tim sa kojim će raditi na proizvodima koji pomažu ljudima u otkrivanju ​​novih mjesta i njihovom dijeljenju sa prijateljima.

Nakon što je Facebook kupio Instagram za milijardu dolara, ovo preuzimanja mnogi vide kao još jedan pokazatelj da Facebook itekako želi da poboljša svoje mobilno iskustvo.

Glancee ima neke zaista dobre elemente, a tu je i ta njegova mogućnosti da poveže korisnikov virtualni život na Facebook-u sa njegovim stvarnim životom što je svakako veoma zanimljivo. Međutim, za razliku od kupovine Instagram-a, gdje je usluga nastavila da postoji, Glancee će izgleda biti ugašen. Postavlja se pitanje što je to na čemu Facebook radi pa mu je bilo potrebno da kupi Glancee tehnologiju i njegov tim i koliko toga će biti integrisano u Facebook značajke.

U slučaju Instagram-a, korist Facebook-a je ne samo što je dovio sjajnu aplikaciju za dijeljenje fotografija već i mobilnu društvenu mrežu sa prilično velikim brojem korisnika. Kod Glancee je čini situacija dosta drugačija, biće da je Facebook koristiti samo kao alat.

Kod Facebook-a ništa ne treba da čudi, vrlo lako može da se desi da Glancee uskoro postane Facebook značajka za preporuku.