kako dizajnirati sajt za tablet

Dve godine nakon što je Apple iPad stvorio Tablet industriju i dalje postoji veliki broj web sajtova koji nisu optimizovani za Tablet računare, užasno izgledaju, ili još gore, ne funkcionišu kako bi trebali. Ovo se čak odnosi i na nove web sajtove!

Šokantno? Naravno. Nezamislivo? Možda. Nažalost, to je realnost i jednako važi i za velike i za male sajtove (pokušajte na iPad-u da koristite Google Docs za nešto drugo osim za gledanje).

U čemu je problem?

Uopšte nije iznenađujuće što se web sajt dizajniran za 15 inčni ekran laptop-a ili 22 inča veliki monitor ne prikaže uvek kako bi trebao na recomo 10 inča velikom iPad ekranu, a pogotovo na 7,8 inčnom ekranu koji ima Amazon-ov ultra popularni Kindle Fire. S obziroma da su Tablet ekrani osetljivi na dodir tu je i pitanje standardnog dvoklik protokola i navigacije.

Pet ključnih razlika

Generalno, postoji najmanje pet ključnih razlika između dizajniranja web sajtova za Tablet-e i dizajniranja web sajtova za desktop i laptop računare:

  • Veličina – Tablet ekrani su uglavnom manji.
  • Rezolucija ekrana – Tablet računari imaju veoma različite rezolucije (od 600 x 1024, rezolucija koju ima Kindle Fire pa do 2048 x 1536 piksela, koliko ima novi iPad). Takođe, orijentacija ekrana je fleksibilna tako da korisnik može da pregleda vaš sajt u landscape ili portret, po širini ili po visini.
  • Kompatibilnost – Osim poznatog problema kompatibilnosti Adobe Flash-a, tu su i drugi dodaci poput Microsoft Silverlight, pa čak i neke JavaScript web aplikacije koje mogu da izazovu probleme na Tablet računarim.
  • Interfejs osetljiv na dodir – Interfejs osetljiv na dodir je fundamentalno različito iskustvo od onoga na desktop ili laptop računarima. To zahteva veće klikabilne elemente i manje skrivene elemente navigacije.
  • Memorija i procesorska ograničenja – Mnogi i ne razmišljaju da mi možda mogla postojati neka ograničenje, ali Tableti imaju manje RAM-a (radne memorije) i slabije procesore tako da nešto intenzivnije medijsko iskustvo može predstavljati pravi izazov za Tablet korisnike.

Kako dizajnirati web sajtove za Tablet korisnike?

Najvažnije je razumeti korisničko iskustvo i od te tačke početi raditi na strategiji. Pa tako, korisnici većinom koriste desktop računare kako bi uradili nešto zahtjevnije, pametne telefone koriste da bi odradili nešto u hodu ili da bi prekratili vreme u trenucima dosade. Tablet je nešto što se najćešće koristi u dnevnoj sobi, za vreme odmora ali i za igranje i odrađivanje mnogih stvari u hodu. Tablet računari su neka vrsta mosta između dubokog istraživanja i brzog dobijanja informacija.

Napraviti fluidan sajt koji bi se prilagođavao svim veličinama ekrana bilo bi idealno rešenje međutim, dizajn namenjen za velike monitore neće se uvek prikazivati kako bi trebalo na na 7 inčnom ekranu, tako da ta opcija, pravljenja sajta za sve medije, otpada.

To otvara niz različitih mogućnosti, od izgradnje mobilnog sajta, do slanje korisnicima prilagođene verzije vašeg sajta u zavisnosti od uređaja koji koriste. Mobilna verzija sajta može biti pravi izazov, posebno ako se radi o potpuno drugačijem sistemu za upravljanje sadržajem. Održavanje oba sajta može biti prilično skupo, a uz to rizikujete da dobijete i dosadne korisnike koji ne mogu da pristupe punoj verziji vašeg sajta na svom Tablet-u. A u svakom slučaju, morate da uložite dodatni napor, koji će vam doneti i dodatne troškove.

U nekim slučajevima možete da koristite softverska rešenja poput Pressly ili OnSwipe koja će od vašeg standardnog sajta napraviti verziju koja je optimizovana za gledanje Tablet-ima.

Na Tablet računarima najbolje izgledaju sajtovi sa jednostavnim i čistim korisničkim interfejsom koji ima veliku i dobro raspoređenu navigaciju i kontrole. Interaktivnost i dodaci moraju biti svedeni na nivo jednostavnosti.

Kreirajte fleksibilan okvir koji će dobro raditi na ekranima različitih veličina. Možda nećete postići da vaš web sajt perfektno radi na uređajima svih veličina ali svakako ćete biti vrlo blizu. Takođe, odlučite da li ste spremni da koristite usluge za automatsko prilagođavanje sajta Tablet i drugim korisnicima mobilnih uređaja.

Isto tako, postoji razlog zašto su personalizovani agregatori sadržaja Flipboard i Pulse toliko popularni, oni čine web prelepim na malim uređajima. Možete pogledati šta oni nude i iskoristiti neka rešenja i za svoj web sajt.

Tržište Tablet računara beleži ekstremno veliki rast

Tržište Tablet računara je u ekspanziji. Istraživačka kompanija Gartner procenjuje da će biti 665 miliona Tablet-a u upotrebi širom sveta do 2016 godine. Također, mnoga istraživanja pokazuju da je veća verovatnoća da će se korisnici Tablet-a odlučiti na online kupovinu nego ostali korisnici, i to oko 20% veća. Ovo Tablet korisnike čini vrlo poželjnom vrstom posetilaca, koju svo žele.

Sve u svemu, ili prilagodite vaš sajt za Tablet-e, ili rizikujte da izgubite web promet i eventualnu online zaradu.