abcd

Iako još uvek zvanično ne postoji DDR4 standard, sledeća generacija tehnologije računarske memorije, proizvođači memorije su već počeli da isporučuju uzorke prvih DDR4 memorijskih jedinica i da se spremaju za njihovu masovnu proizvodnju.

Pre nekoliko dana kompanija Micron je objavila da ima spremnu potpuno funkcionalnu DDR4 memoriju.

Kompanija Micron tvrdi da je njen proizvod, 4-gigabitni x8 DDR4 memorijska jedinica razvijena u saradnji sa Tajvanskim partnerom Nanya, spreman da se počne isporučivati sa različitim konfiguracijama memorijskih modula do kraja godine.

Šta je DDR4?

Očekuje se da će Zajednički Savet za Elektronske Uređaje (Joint Electron Devices Engineering Council, JEDEC) ovoga leta zvanično objaviti DDR4 standard. Nacrt specifikacija i njenih ključnih atributa objavljeni su još u avgustu prošle godine. Na osnovu ovih preliminarnih specifikacija, DDR4 memorija radi na maksimalnih 1,2 volta (što je 20 odsto manje napona od trenutne DDR3 memorije) i postižu brzinu prenosa podataka od 3,2 milijarde transfera u sekundi (što je duplo veća brzina od one koju postiže DDR3 memorija) .

Početna DDR4 memorijska jedinica kompanije Micron imaće brzinu prenosa od 2,4 milijardi memorijskih transfera u sekundi, a kasnijie verzije će ići do brzine od 3,2 gigatransfera u sekundi. Pošto će početne memorijske jedinice kompanije Micron biti "x8" (imaju 8-bitnu oblast za skladištenje), memorije će teoretski imati propusnu moć od 2,4 gigabita u sekundi. Kompanija Samsung je najavila da će propusnu moć njene DDR4 memorije biti od 2.113 gigabita u sekundi. Micron je najavio da takođe radi na razvoju x16 i x32 DDR4 memorijskih komponenti, koje će rezultirati sa još većom memorijskom propusnosti.

"DDR" je skraćenica za "Double Data Rate", sve DDR memorije po jednom taktu prenose dva puta više podataka na memorijskoj magistrali (prenose i na ulazu i na izlazu signala). To je najznačajniji dio arhitekture koji DDR4 deli sa svojim prethodnikom. Umesto da koristi višedelne kanale za delenje kako bi se povezao memorijske jedinice sa procesorskim memorijskim kontrolerom, svaki DDR4 memorijski modul će imati svoju posvećenu point-to-point vezu.

Point-to-point arhitektura DDR4 memorije daje mogućnost čitanja i pisanja više podataka po taktu (ciklusu), ali i donosi novi izazov a to je obrada te velike količine memorije. Serveri izgrađene za DDR4 memorije mogu koristiti digitalne Switch-eve velike brzine kako bi se smanjio broj povezivanja direktnih memorijskih kanala sa procesorskim memorijskim kontrolerom.

Sa svim ovim point-to-point vezama, memorijski čipovi moraće biti vrlo gusto dizajnirani tako da mogu da stanu u isti prostor. Micron-a i Samsung-a su najavili da će njihove DDR4 memorije biti izrađene u 30 nanometarskoj tehnologiji, što je proces izrade koji koriste sadašnji procesori. Posledica toga je da će proizvodnja DDR4 memorije, barem u početku, biti prilično skupa.

Kompanija Micron sa svojom DDR4 memorijom kasni godinu dana za Samsung-om koji je svoju prvu DDR4 memoriju napravio još u januaru 2011 godine.

Treba reći da su performanse DDR4 memorije izuzetno privlačne za rastuća tržišta Cloud servera i Data Center (sentara podataka). U tom području, energetska efikasnost i velika brzina memorije su glavni zahtevi. Prema predviđanjima eksperata DDR4 memorija će činiti više od polovine tržišta memorije do 2015 godine.

Trenutno se na tržištu proizvođača DDR4 memorije izdvajaju Samsung Hynix i Micron. Ova konkurentnost bi mogla rezultirati bržim usvajanjem DDR4 memorije u desktop i laptop računarima, međutim, ključni faktor za usvajanje DDR4 memorije će biti vreme koje je potrebno da CPU proizvođači usvoje tehnologiju i integrišu je sa procesorskim memorijskim kontrolerom.