byod

Ukoliko do sada niste čuli za BYOD (donesi svoj vlastiti uređaj) trend, budite sigurni da ćete u skorije vreme slušati sve više o tome. Radi se o tome da zaposleni sve više žele da koriste svoje Tablet-e i pametne telefone na poslu, na kojima donose društvene aplikacije koje dobro poznaju i koje žele da koriste u okviru kompanije.

Rezultat tog spajanja poslovnih i potrošačkih aplikacija je nova klasa opštih i vertikalnih aplikacija koje su i društvene ali i moćne. Ove nove aplikacije su jednostavne za korišćenje, kolaboraciju, i bazirane su na Cloud.

Iako IT menadžeri polude svaki put kada čuju “možete li mi pomoći da povežem svoj pametni telefon ili iPad na server kompanije,” ipak evo nekoliko razloga zašto poslovanja ovo treba da prihvate.

Komunikacija u realnom vemenu

U privatnom životu, ljudi se sve više i više navikavaju na web komunikacione kanale izvan e-maila. Kada su navikli da koriste FaceTime, chat i instant poruke kod kuće,tada im se slanje e-maila prodavcu, ili čak slanje faksa advokatu, čini kao stari i daleko sporiji način komuniciranjaa. Ako mogu da ćaskaju sa prijateljima na Facebook-u, zašto ne mogu da komuniciraju sa kolegama na našem CRM sistema? Zašto ne bi mogli sa advokatom imati sigurnu sesiju instant poruka?

Socijalizacija kompanijskih aplikacija omogućava radnicima, klijentima, kolegama, kupcima i potrošačima bolje alate za komunikaciju u realnom vremenu. Za kompaniju ovo znači poboljšavanje mnogih performansi kao što su veća produktivnost zaposlenih, operativna efikasnosti i zadovoljstvo kupaca.

Veća dostupnost

Tradicionalni sistemi kompanija drže podatke na jednom mestu i pristup njima je ograničen, s druge strane Cloud čini aplikacije i poslovne podatke dostupne za više korisnika, na još više uređaja i na više lokacija. Za zaposlene, ovo je od izuzetne koristi jer su im sve potrebne informacija na dohvat ruke, bez obzira gde se nalaze, bilo da su na sastanku, kod kuće ili na odmoru.

Veće korišćenje

Uspeh svake tehnološke inicijative zavisi od toga koliko je moguće ubediti zaposlene da zaista koriste softver, uređaj ili neki određeni proces. Kada zaposleni sa sobom donose svoje alate na radno mesto, tada nema rizika da se novi alati neće koristiti.

Davanje zaposlenom neke dosadne aplikacije teško da je recept za uspeh. Krajnji korisnici će više nego sigurno koristiti alate koji imaju isti izgled i daju osećaj kao njihove društvene mreže i potrošačke aplikacije.

Korisniku je potrebno manje vremena za učenje

Zaposleni koji su upoznati sa svojim omiljenim alatima, jako dobro se snalaze sa tehnologijom koja koristi potrošačke elemente u korporativnom okruženju. To rezultira minimalnim troškovima obuke zaposlenih, njihova produktivnost sa tako može biti vidljiva već od prvog dana.

Prihvatljivost

Prelazak na Cloud aplikacije smanjuje troškove kompanije u smislu kupovine softverskih licenci jer se za korišćenje Cloud aplikacija plaća na zahtev tj. plaćaju se samo aplikacije koje se koriste i koliko se koriste. Ovo rezultira sa nižim troškovima upravljanja, manjim zahtevima za nadgradnju softvera i jeftinijim hardverom (u smislu cene i održavanja).

Izveštaj kompanije Forrester Research iz 2009 godine zaključio je da Google Apps košta za trećinu manje od on-premise email za 15.000 zaposlenih.

Bezbednost

Iako je briga za podatke najčešći razlog što kompanije sporo prelaze na Cloud, Web aplikacije zapravo mogu povećati bezbednost podataka, posebno onim malim i srednjim kompanijama koje nemaju odgovarajuću vlastitu tehničku stručnost ili resurse kao što je namenski server u zasebnoj prostoriji. Za ove kompanije Cloud je idealan jer će smanjiti rizik od mogućeg gubljenja podataka usled njihovog lošeg skladištenja, greške zaposlenih, pa čak i prirodnih nepogoda poput zemljotresa i požara.

Produktivnost

Razmislite za trenutak koji stoji iza konzumiranja informacionih tehnologija (IT). Iako Apple profitira usvajanjem iPad i iPhone-a od strane kompanija, nije on taj koji stoji iza konzumiranja IT već zaposleni, koji se guraju da koriste ove uređaje za obavljanje posla. U srcu ovog trenda je vrlo jednostavna ideja, zaposleni znaju koji alati čine njihov radni dan lakšim i srećnijim.

Da završimo sa pitanjem, ako zaposleni traže da koriste svoje alate kako bi bili produktivniji u obavljanju radnih zadataka ili kako bi mogli da rade i van radnog vremena, šta je u tome zastrašujuće?