zarada sa ios aplikacijama

Juče je na svojoj godišnjoj WWDC konferenciji u San Francisku kompanija Apple objavila da su iOS developeri do sada na njegovoj platformi zaradili 5 milijardi dolara. Do prošlogodišnje WWDC konferencije zarada iOS developera bila je 2,5 milijardi dolara što će reći da su u poslednjih godinu dana developeri iOS aplikacija zaradili 2,5 milijardi dolara.

Ako znamo da Apple sa developerima trećih strana zaradu deli u paritetu 70 prema 30, gde on zadržava 30% onda je veoma lako izračunati da koliko je vredelo celo tržište iOS aplikacija u periodu od maja 2011 godine do maja 2012 godine. Znači, ako 2,5 milijardi dolara predstavlja 70 odsto od ukupnih prihoda onda je celo tržište iOS aplikacija vredelo 3,57 milijardi dolara.

Isto tako, vidljivo je da je i Apple takođe dobro prošao zaradivši nešto više od milijardu dolara od aplikacija developera trećih strana. Nedavno je objavljen i fascinantan podatak da se oko 46 miliona aplikacija preuzima svakodnevno sa iTunes App Store.

Zaraditi milijardu dolara od aplikacija trećih strana je fantastično ali treba znati da je Apple gigant, prihod kompanije u drugom kvartalu 2012 godine bio je 39.2 milijarde dolara, tako da je prihod od aplikacija značajan ali ipak još uvijek mali u poređenji sa ostalim segmentima kompanije.

Veoma važan faktor za prihode Apple-a od aplikacija predstavlja i činjenica da u odnosu na prošlu godinu upotreba iPhone-a raste velikom brzinom i da mnogi predviđaju da će da se udvostruči u 2012 godini. Takođe, više od 16 odsto Američke populacije će koristiti iPad najmanje jednom svakog meseca ove godine, što je duplo više nego prošle godine. 

iPad ima značajan udeo u prihodima kompanije Apple, a takođe predstavlja i veliki potencijal za iOS developere jer kako se povećava prodaja i upotreba iPad-a, povećava se i potražnja za skupljim aplikacijama.

Važno je istaći i podatak da iOS developeri zarađuju čak četiri puta više od developera Android aplikacija.