infografika

Vrlo često nailazite na članke koji sadrže infografiku? Razmišljate da li i sami da je uključite u neke od postova na svom blogu ali ne znate kako to da uradite i koliko će to zaista biti korisno za vaše čitatelje?
Prije svega, za infografiku trebate imati ideju, koja će biti jednostavna i sažeta, bez previše sadržaja koji bi mogao bit zamoran za vaše čitaoce. Da li ćete sa vašom infografikom uspjeti odgovoriti na neka pitatanja. Kada definišete što želite da vaša infografika sadrži, možete početi razmišljati kako to da napravite.

Bazirat ćemo se na Web rješenja  koje su besplatna ili prilično jeftina i koja su veoma jednostavna za korištenje (za koja vam nije potreban Photoshop). Navest ćemo nekoliko rješenja koja vam omogućuju da na prilično jednostavan način napravite infografiku za svoj blog. 

Google Docs

Sa Google Docs možete napraviti jednostavnu infografiku pogodnu za prezentiranje statističkih podataka. 

Easel.ly

Easel.ly je prilično uredan program koji vam omogućuje da sami u potpunosti kreirate infografiku ili da koristite njihove ponuđene template. Jednostavan za korištenje i grafički dosta upečatljiv, ovaj program je prilično jednostavan za rad.

Easel.ly nalazi se u beta fazi, a registracija je besplatna. Budući da je u beta fazi, pretpostavka je da će na kraju za ovo rješenja biti potrebno izdvojiti nešto novca, ali za sada ga možete besplatno koristiti za jednostavno kreiranje svojih infografika. 

Infogr.am

Infogr.am ima odlično sučelje, jednostavnu registraciju sa Facebook-om, pet besplatnih tamplate-a i prilična jednostavnost korištenja. Infogr.am je trenutno ograničen na statističku infografiku. Ovo je dobar program za sve one koji želi praviti infografiku koja se temelji na brojevima.

Piktochart.com

Piktochart.com, u besplatnoj verziji nudi lijep niz template-a i limit od pet slika u infografici. Plaćena verzija (14,99 dolara mjesečno) nudi vam mnogo više template-a, dodatne alate i neograničen broj slika u infografici. Piktochart.com je veoma jednostavan za korišćenje, sa povuci i ispusti (drag and drop)sučeljem. S Piktochart.com, ne treba vam Photoshop a također ni dodatni program za promijenu veličine slike, jer to možete da uradite u samom Piktochart programu.

Sa besplatnom Piktochart verzijom imate mogućnost da pomjerate sve elemente gdje god da želite, dodajte grafiku, tekst, dizajnirate elemente i prilagođavate pozadinu. Iskreno, vjerojatno jedino za što vam treba plaćena nadogradnja programa jeste dodavanje više od pet slika u infografiku. Također, imate opciju da spremite infografiku kao .PNG ili .JPEG datoteku.

Nakon što napravite infografiku za neki članak na svom blogu, sa plugin-ovima koji kreiraju ugrađeni (embed) kod na dnu članka učinit ćete da čitaoci mogu jednostavno da je dijele.