windows8

Prošle sedmice smo objavili da će kompanija Microsoft omogućiti najjeftiniju nadogradnju svog operativnog sistema. Nadogradnja na Windows 8 koštaće samo 39.99 dolara. Prema poslednjim informacija izgleda da će i Windows 8 Release Preview testeri dobiti istu ponudu. To znači da će korisnici koji su na svoje računare instalirali Microsoft-ovu besplatnu verziju Windows 8 RP kako bi istražili mogućnosti koje novi operativni sistem nudi, moći nadograditi ovu verziju na finalnu za samo 39.99 dolara.

Ovu informaciju potvrdila je kompanija Microsoft. Treba reći da ne postoji eksplicitna razlika između Windows 8 Home i Professional verzije, tako da nadogradnja na bilo koji od njih može biti 39.99 dolara.

Iako kompanija Microsoft još uvek nije objavila tačan datum kada će se njen novi operativni sistem Windows 8 postati zvanično dostupan mnogi predpostavljaju da će se to desiti negde između septembra i oktobra. Glasine koje su mogu čuti u poslednje vreme kažu da će RTM verzija, finalni proizvod koji će se poslati OEM partnerima, biti završena do kraja meseca.

Kada Windows 8 konačno postane dostupan na tržištu, RP testeri će imati mogućnost da koriste Windows.com alat za nadogradnju kako bi nadogradili svoje sisteme na Windows 8 RTM.

Važno je napomenuti da termin "nadogradnja" i nije baš najprecizniji. Naime, kada korisnici urade nadogradnju svojih RP verzija na RTM, njihova sistemska podešavanja neće biti sačuvana. Međutim, nadogradnje će zadržati lične datoteke (npr. "Dokumenti" i "Desktop") i verovatno većinu postavki aplikacija (npr. "AppData" folder) ali sam Windows će biti instaliran od početka. Ovo u suštini znači da se radi o čistoj instalaciji sa dodatnim bonusom migracije korisnika.

Prema nekim najavama ova ponuda će važiti do 31. januara 2013 godine.