wordpress ili blogger

Postoji mnogo besplatnih blogging platformi ali su dve dominantne. Blogger i WordPress. Većina blogera napraviće sajt ili sa WordPress ili sa Google Blogger jer vole platforme za blogovanje koje pružaju ogroman broj mogućnosti besplatno.

Napravimo kratko poređenje ove dve platforme kako bi mogli odlučiti koja je najbolja za vas. Počnimo sa Blogger-om.

Blogger

Jedna od najvećih prednosti Google Blogger-a je ta što vam je za njegovo podešavanje potrebno 10-tak minuta. Veoma je jednostavan za korišćenje i održavanje. Nakon što završite sa podešavanjem Blogger naloga, možete odmah početi sa postovanjem. Blogger kao blog platforma ima nekoliko ključnih osobina:

 • Izuzetno brzo i jednostavno možete podesiti račun na Blogger-u. Takođe, veoma je lako dodavati nove stranice i postove (članke). Isto tako, Blogger vam omogućava da jednostavno menjate dizajn svog bloga koristeći neke od ponuđenih tamplate-a (šablona) i rasporeda.
 • Naziv domena sa Blogger-om uvek je u formatu "nazivbloga.blogspot.com" ali imate mogućnost da za 10 dolara godišnje izaberete svoje naziv domena. Najveća prednost ovoga je to što ne morate da se brinete za troškove hostinga.
 • Znanje kodiranja vam nije potrebno. Blogger podržava gotovo sve funkcijonalnosti koje jedan jednostavan blog treba da ima. Bloggera trenutno podržava mnogo šablona a možete koristiti i različite rasporede kako bi prilagodile te šablone svojim potrebama.
 • Blogger svojim korisnicima omogućava veliki broj sjajnih gadgeta potpuno besplatno. Veoma jednostavno možete dodati gadgete poput vesti, vremenske prognoze, konvertor valuta, video, slideshow, okvir za pretragu i još mnogo toga. Ove gadgete možete da postavite gde god želite na svom blogu menjajući njihovu poziciju prilagođavanjem rasporeda. Sve u svemu, postoji veliki broj besplatnih gadgeta sa kojim možete da dodate jedan novi kvalitet vašem blogu.
 • Ono što je takođe veoma bitno jesta veoma laka integracija Blogger-a sa AdSense, što je i prirodno s obzirom da su oba servisa u vlasništvu Google-a. Dakle, oni koji pokreću blog sa ciljem da zarade nešto novca treba da znaju da Blogger po defaultu omogućava AdSense. Možete integrisati AdSense direktno iz vašeg bloga a nakon aktiviranja AdSense-a, možete početi sa prikazivanjem oglasa i zaradom na Internetu. Blogger vam omogućava da svoj blog koristite i za promovisanje tuđih proizvoda (affiliate marketing) i na taj način ostvarite online zaradu. Više o affiliate programima može pročitati u našem članku “Šta su Affiliate Programi i kako oni rade”.
 • Treba reći da sa Blogger računom Google poseduju sav vaš sadržaj (osim ako ne koristite neki drugi hosting provajder na kome držite vaš sadržaj), tako da ako on proceni da kršite njegove odredbe o korišćenju usluge, vrlo lako se može desiti da vaš račun bude ugašen a samim tim i vaš blog i to bez ikakvog obaveštenja.

Ovo su bile neke od glavnih odlika Google Blogger-a. Radi se o veoma jednostavnoj platformi koja vam pruža mnogo toga potpuno besplatno. Bilo da pokrećete blog radi deljenja znanja sa prijateljima ili radi zarade, blogger će vam ponuditi mnoštvo besplatnih šablona i gadgeta koje treba da prilagodite u skladu sa svojim potrebama.

WordPress

WordPress je najpopularnija blog platforma i sistem za upravljanjem sadržajem (CMS, Content Management Sistem). Radi se o open-source platformi koja vam nudi potpuno prilagođavanje. Ne treba da vas zbuni to što ste pronašli sajtove wordpress.org i wordpress.com. Oba su u vlasništvu WordPress-a s tima da je wordpress.com nešto poput Bloggera, nudi vam mogućnost da napraviti vlastiti blog sa besplatnim hostingom i nazivom domena u formatu nazivbloga.wordpress.com. WordPress.org je zvanični sajt WordPress projekta i mi ćemo razgovarati o istom.

 • Kada koristite neku drugu hosting uslugu, najnoviju verziju WordPress-a možete preuzeti sa wordpress.org a potom je instalirati da svoj prostor na serveru. Nakon toga veoma jednostavno instalirate i podešavate svoj WordPress blog. Hajde da se pogledamo ono što nam nudi WordPress:
 • WordPress je potpuno besplatan. Sve što vam je potrebno je vlastiti naziv domena i hosting (iako vam i to WordPress nudi besplatno baš kao u slučaju Bloggera). Mali vodič za registrovanje domena, podešavanje web hostinga i instaliranje WordPresa možete pronaći u članku ”Kako besplatno ili sa minimalnim troškovima izraditi sopstveni web sajt”.
 • S obzirom da je WordPress open-source platforma, sva ograničenja su uklonjena pa ako posedujete znanje u kodiranju onda je ovo svakako najbolja platforma za vas. Takođe, WordPress vam nudi ogroman broj besplatnih tema za vaš blog a tu su takođe i teme koje se plaćaju, ako želite da imate visoko profesionalni blog.
 • WordPress podržava na hiljade dodataka (plugins) i gadgeta. Dodaci se veoma lako instaliraju i aktiviraju. Oni na vaš blog donose dodatne funkcije koje ga čine funkcionalnijim i koje će pomoći vašim korisnicima. Možete dodati funkcionalnosti komentarisanja vaših članaka, deljenje, Like i još mnogo toga. Instalacija dodatka zahteva samo jedan klik. Dodatak možete isto tako jednostavno deinstalirati kad god poželite.
 • Takođe, možete integrisati AdSense nalog na vaš WordPress sajt. Sa WordPress-om na vlastitom domenu i hostingu, imate potpuno vlasništvo nad svojim sadržajem tako da možete raditi apsolutno sve, pa tako i što se tiče promocije i monetarizacije vašeg bloga.

WordPress je svakako nešto što je naša preporuka. Sasvim je sigurno da će ova besplatna open-source platforma zadovoljiti sve vaše potrebe, pogotovo ako pokrećete blog radi online zarade.

U svakom slučaju izbor je na vama…