poslovi za developere mobilnih aplikacija

U posljednjih godinu dana došlo je do porasta potražnje za mobilnim stručnjacima. Samo u prvom kvartalu ove godine došlo je do povećanja u ponudi radnih mjesta za mobilne developere od čak 94 posto. Također, značajna je potražnja i za digitalnim marketinškim freelancerima, 24 posto u prvom kvartalu 2012 godine.

Na tržištu mobilnih operativnih sustava da su dominantna, Google Android i Apple iOS. Android raste strahovito brzo, 133% u prvom kvartalu, međutim, ponuda radnih mjesta za iOS developere tri puta je veća nego za Android developere (21.000 naspram 6.500). Ovi podaci dolaze sa jednog od najpopularnijih sajtova na kojima možete pronaći online poslove, Elance.com.

Ako usporedite ove Elance podatke koji se odnose na radna mjesta za mobilne developere sa podacima analitičke kompanije Gartner o prodaji pametnih telefona na globalnom nivou, uočava se da postoji jasna korelacija, podaci kompanije Gartner ukazuju na znatno snažniji rast prodaje Android telefona u odnosu iOS telefone. Ako bi usporedili prodavnice aplikacija, Apple App Store je i dalje lider sa 725.000 aplikacija u odnosu na 500.000 aplikacija na Google Play.

Elance navodi da je veći rast poslova za developere iPad aplikacija nego za iPhone aplikacije. U odnosu na prošlu godinu, potražnja za developerima iPad aplikacija porasla je za 116%, za developere iPhone aplikacija 53 posto.

Podaci sa Elance pokazuju da Windows Phone ne samo da ima zanemarljiv udio na ovom tržištu već on također ima i najnižu stopu rasta radnih mjesta objavljenih na Elance, samo 36% na godišnjem nivou. Kanadska kompanija RIM, tvorac Blackberry-a, ima velikih problema. Globalni tržišni udio u prodaji u konstantnom je padu a to se odražava i na tržište aplikacija. Elance podaci pokazuju da je broj poslova postavljenih za RIM pao za gotovo 16 posto u odnosu na prošlu godinu.