facebook-prepoznavanje-lica-zabranjeno-u-europi

Istraga koja je u tijeku i koju Irski povjerenik za zaštitu podataka vodi protiv Facebook-a po pitanju njegove transparentnosti korisničkih podataka i privatnosti, juče je dobila svoj epilog. Facebook je pristao da onemogući svoju uslugu prepoznavanja lica uslugu za korisnike u Europi.

Facebook je na udaru Europske Unije zbog korištenja softvera za prepoznavanje lica za identificiranje ljudi na fotografijama svojih korisnika. Njemačka je nedavno ovu praksa nazvala protuzakonitom te je uputila zahtijev Facebook-u da onemogućiti ovu svoju uslugu prepoznavanje lica i u potpunosti uništiti bazu podataka koja se odnosi na tehnologiju za prepoznavanje lica.

Na zahtijev Njemačke Facebook je negativno odgovorio istakavši da je prikupljanje podataka zakonito u Irskoj, gdje Facebook ima svoje Europsko sjedište. No, Irski vlasti su pokrenule vlastitu istragu po ovom pitanju te prisilile Facebook da djelomično prihvati ono što je Njemačka zahtijevala.

Irski povjerenik za zaštitu podataka priopćio je da je značajka usluge za prepoznavanje lica koja sugerira označavanje na slikama već isključena za nove korisnike u EU a predlošci za postojeće korisnike će biti izbrisani do 15. listopada.

Ovaj potez ne znači definitivno odustajanje Facebook-a od usluge prepoznavanje lica u Europskoj Uniji.

Potrebno je da ponovo postignemo dogovor sa Irskim povjerenikom za zaštitu podataka oko pristupa i najboljeg načina obavještavanja i educirati korisnike, tako da se mi iskreno nadamo da ćemo uskoro ponovo moći ponuditi Europskim korisnicima ovu izuzetno korisnu uslugu,

navodi se u priopćenju Facebook-a.

Osim pitanja vezanih za uslugu prepoznavanja lica, Facebook je pristao da pruži bolju transparentnost korisnicima o tome kako se podaci prikupljaju, da veću kontrolu korisnicima nad postavkama privatnosti, kao i "implementaciju jasnih perioda za brisanje osobnih podataka ili poboljšane sposobnosti koje omogućuju korisniku brisanje stavki ."