pinterest ispred yahoo

Uticaj Yahoo-a sve je lošiji. Najnovije istraživenje pokazuje da Pinterest sada šalje više Web prometa ka izdavačima nego organski Yahoo rezultati pretrage.

Istraživenje je sproveo Shareaholic, provajder widgeta i dugmadi za socijalno deljenje koji ima više od 200.000 izdavača koji koriste njegove alate.

Shareaholic u svom izveštaju navodi da je društvena mreža Pinterest bila četvrti najveći izvor Web prometa u avgustu nadmašivši organsku Yahoo pretragu koja je sada pala na peto mesto. Sve u svemu, Google pretraga je i danje vodeći izvor Web prometa, na drugom mestu je direktni promet dok je na trećem mestu Facebook. Svakao da je važno naglasiti i da je Pinterest još u junu nadmašio Bing.

yahoo u padu pinterest raste

Podaci u ovoj tabeli prikupljeni su sa oko 200.000 Web sajtova koji koriste Shareaholic widgete za deljenje. Naravno, izgled ovih sajtova kao i njihova optimizacija imaju veliki uticaj na to kakav oni Web promet dobijaju i odakle on dolazi. Ako neki od sajtova nisu dobro optimizovana za prirodni pretragu, ili su pogođene različitim promenama Google (ili Bing) algoritma za pretragu, promet koji dolazi sa prirodne pretrage će biti u opadanju.

Sve u svemu, iako ovi podaci dolaze sa ograničenog uzorka sajtova, ipak je zanimljivo videti odakle oni dobijaju Web promet.

Kompanija ComScore nedavno je objavila podatak prema kom je Yahoo-ov tržišni udeo u pretrazi, u SAD, dostigao svoj istorijski minimum od 13 odsto. Com Score navodi da je Yahoo-ov udeo u pretrazi na tržištu SAD-a u konstantnom padu već 10 meseci.

Svakako da bi i vi trebali uzeti u obzir ove podatke i iskoristi Pinterest za marketing i dovođenje Web prometa na svoj sajt.