s3

Samsung Galaxy S 3 postao je najprodavaniji pametni telefon u SAD. Analitičar T. Michael Walkley navodi da je ovo prvi prvi put da Apple iPhone 4S nije na vrhu liste od kada je debitirao u listopadu 2011.

Pad potražnje za iPhone 4S ne mora nužno značiti da Apple gubi svoje potrošače. Analitička kompanija Gartner u svom izvještaju od prošlog mjeseca navodi da je tendensija pada potražnje za iPhone 4S jednim dijelom zbog toga što mnogi kupci jednostavno čekaju dolazak novog iPhone 5. Kompanija Apple najavila je za 12. rujan događaj na kom će biti predstavljen novi iPhone 5 nakon čega mnogi analitičari očekuju rast prodaje iPhone-a.

I dok prodaja iPhone 4S slabi, Samsung Galaxy S 3 sve više jača što je dodatno utvrdilo Samsung-ovu poziciju kao najvećeg svjetskog prodavca pametnih telefona i najmoćnijeg Android partnera.

Analitičar T. Michael Walkley u svom izvješće navodi snažan rast prodaje Samsung Galaxy S 3 U SAD dok se s druge strane Nokia, HTC i Research In Motion i dalje grčevito bore da sačuvaju svoj tržišni udio.

Nokia mnogo očekuje od svojih novih pametnih telefona Lumia 820 i 920 koje će pokretati Windows Phone 8 softver. Šest novih BlackBerry telefona sa BlackBerry 10 operativnim sustavom treba da se pojave do prvog kvartala 2013 godine a da modela trebala bi prema najavama da budu visoke klase, spremni da konkuriraju trenutno vođećim uređajima kakvi su Galaxy S 3 i Apple iPhone.