pametni sat apple iwatch

Prema najnovijim glasinama Apple i Intel rade na zajedničkom proizvodu, pametnom ručnom satu (smartwatch) koji bi mogao biti spreman za proizvodnju negdje u prvoj polovici 2013 godine.

Prema pisanjima njemačkog bloga Mobile Geeks koji se poziva ne Kineske Web sajtove, dvije kompanije rade na ručnom satu koji će imati 1,5-inčni PMOLED zaslon kompanije RiTDisplays. Sat će koristiti ITO staklo a sa drugim uređajima će se povezivati putem Bluetooth 4.0 koji za svoj radi koristi vrlo malo električne energije.

Pametni satovi (smartwatches) se mogu povezati sa pametnim telefonom (smartphone), laptop ili tablet računarom te vam omogućiti da radite stvari kao što su čitanje SMS poruka ili kontrolnu glazbe izravno sa ručnog zgloba.

Na tržištu postoji veliki broj ručnih satova koji rade sa ili koriste proizvode kompanije Apple ali niti jedan nije napravljen od strane samog Apple-a. Pebble i MetaWatch Strata su možda trenutno najpopularniji pametni satovi koji rade s iOS.

Također, Apple-ov stari iPod Nano stekao je značajnu popularnost zbog činjenice da se mogao koristiti kao sat kada se upari sa nekom od mnogih kompatibilnih narukvica za sat. Činjenica da je kompanija Apple nedavno redizajnirala iPod Nano možda bi moglo biti znak na je iWatch na putu.

Ono što je možda zbunjujuće kod ove glasine je angažman kompanije Intel s obzirom da u posljednje vrijeme Apple nastoji da sve više smanji svoju ovisnost o pomoći izvana tj spoljnjim dobavljačima. Glavni razlog zašto je Apple krenuo sa razvojem svog procesora koji se ugrađuje u novi iPhone jeste smanjenje ovisnosti od procesora kompanije Samsung.

Svakako da iWatch ne zahtjeva ugradnju snažnog procesora kakav je Apple A6 s obzirom da bi se intenzivni zadaci mogli obavljati daljinski na uparenim uređajima te da Apple možda vidi kompaniju Intel kao idealnog partnera za opskrbu procesorima.