marketing sadrzaja

Blogeri i mala poslovanja trebaju biti u mogućnosti generirati predvidljive i održive prihode od svojih kampanja marketinga sadržaja kako bi mogli računati na isplativost.
Marketing sadržaja (content marketing) je termin koji obuhvaća sve marketinške aktivnosti koje uključuju stvaranje i razmjenu sadržaja kako bi privukli, stekli i angažirali sadašnje i potencijalne čitatelje s ciljem dovođenja profitabilne akcije čitalaca. Marketing sadržaja se odnosi na sve aktivnosti koje promoviraju blog, poslovanje ili proizvod bez pribjegavanja prodaji i oglašavanju. Drugim riječima, marketing sadržaja čitateljima nudi podatke o vrijednosti u zamjenu za Web promet, povećani autoritet i utjecaj.

Marketeri mogu koristiti marketing sadržaja kao sredstvo za postizanje raznih poslovnih ciljeva koje može uključivati: liderstvo, generiranje Lead-a, povećanje izravne prodaje, uvođenje određenog jezika branda i poboljšanje zadržavanje klijenata.

Pospješenje Web prometa sa marketingom sadržaja u konačnici dovodi do profita, s obzirom da sam sadržaj treba da privuče prihode kroz oglašavanje, affiliate marketing ili prodaju.

U ovaj članku vidjećemo koliko vas košta marketing sadržaja, kao i kako napraviti i promovirati dobar sadržaj, posebice se misli na sadržaj na blogu, tako da pruži visoku stopu konverzije, za maksimalni povrat ulaganja (ROI).

Koliko vas košta kreiranje sadržaja?

Sadržaj na vašem blogu košta, ili ćete vi izdvojiti svoje vrijeme i trud za redovito pisanje sadržaja ili ćete pak platiti netkom da piše za vas. To je trošak, ili ćete platiti ili ćete uložiti svoje vrijeme i trud.

Ova je naravno malo pojednostavljeno jer ne uzima u obzir činjenicu da sadržaj sam po sebi mora biti vrlo visoke kvalitete da bi zarađivao novac za vas ili vaše poslovanje.

Za stvaranje sadržaja visoke kvalitete potrebno je vrijeme, iskustvo i vještina. Dakle, stvaranje sadržaja ima dodatne troškove koji se povezuju sa vremenom potrebnim za učenje. To je zapravo jedan od glavnih razloga zašto mnoge tvrtke ne uspijevaju zaraditi novac online. Ovisno o tome koliko ste toga napisali, vašoj prirodnoj sposobnosti tj talentu za pisanje, te koliko brzo učite, može potrajati nekoliko mjeseci pa do nekoliko godina da postanete jako dobri u pisanju kvalitetnog sadržaja. Ništa se ne postiže preko noći, i najveći talenti su morali uložiti dosta vremena i truda da bi se dokazali i valorizirali svoj talenat.

Što je potrebno za kvalitetan sadržaj

Za stvaranje kvalitetnog sadržaja potrebno vam je nekoliko stvari:

  • Da imate jasnu ponudu vrijednosti za vaše čitaoce
  • Redovito objavljivanje novog sadržaja
  • Jasan i nedvosmislen poziv na akciju
  • Ponudite alternativu

Drugim riječima, vi morate imati jasnu ideju o tome što želite reći ljudima i kako želite da oni reagiraju (s alternativama, ako oni ne žele da se odmah konvertuju). Ova poruka mora biti predstavljena na jasan i jezgrovit način koji također pruža vrijednost za čitatelja.

Nemojte pisati članke o raznim temama koje se teško mogu povezati. Vi morate da se držite određene tematike a ne da lutate tj da pišete o svemu i svačemu. Čitaoci žele koncentriranu vrijednost, vaš sadržaj na blogu treba da im pruži neke korisne informacije, savjet, uputstvo, ponudi jedinstven stav ili perspektivu na određenu temu, itd.

Dobar sadržaj potaknut će ljude da ga dijele, da vas slijedite na društvenim mrežama (čime raste vaš društveni utjecaj), ili naprave još korak dalje u procesu konverzije čitaoca u kupca.

Što je potrebno sadržaju da bi doveo Web promet

Način na koji komunicirate i strukturirate svoj sadržaj od ključnog je značaja za privlačenje pažnje i interesa na društvenim medijima kao i za povećanje organskog prometa sa tražilica. Na svoj blog i Web sajt poslovanja možete dobiti mnogo više Web prometa sa boljom strukturom sadržaja koji je dizajniran s ciljem da se poveća domet na društvenim medijima kao i organski promet pretraživanja.

Organski promet

Ako je vaš sadržaj je dobro napisan i optimiziran za Internet tražilice (SEO), onda možete očekivati značajan prometa potpuno besplatno, putem organskog pretraživanja. Optimiziran članak dovodi veći Web promet i društveni angažman.

Promet koji dobivate kao rezultat organskog pretraživanja je najvredniji promet koji možete imati. Vaš sadržaj mora biti vrijedan za ljude kako bi bio dobro rangiran na stranicama sa rezultatima pretraživanja.

Povratni linkovi

Povratni linkovi (backlinks) i preporuke (referrals) su također besplatni. Broj povratnih linkova koje će vaš sadržaj vremenom dobiti u potpunosti ovisi o tome koliko će se sadržaj dopasti ljudskim čitateljima a ne algoritmu za pretraživanje koji koristi tražilica.

Naravno, vi možete pospješiti dobivanje povratnih linkova tako što ćete vaš sadržaj dijeliti na svim većim društvenim mrežama.

Svakako da što više "kvalitetnih" backlinks (povratnih linkova) imate to bolje za vas. Ranije nije bilo važno tko sve linkuje na vaš sadržaj ali sada jeste. Google je ažurirao svoj algoritam za pretraživanje sa kojim je to promenio. Sajtovi sa neprirodnim povratnim linkovima sada su sankcionisani od strane Google-a.

Oglašavanje

Možete se oglašavati na drugim Web sajtovima, plaćajući za prostor za oglašavanje, i sa PPC (plaćanje po kliku) kampanjom.

Oba oblika oglašavanja mogu biti vrlo skupi, pa je stoga važno da što bolje razumijete kako će točno vaš sadržaj dovoditi do konverzije, prodaja i online zarade prije nego što počnete da se oglašavate. Troškovi oglašavanja variraju od industrije do industrije, tako da nije moguće točno reći koliko će vas ono koštati.

Možda će vam biti korisni članci “Online zarada: Ponudite oglašavanje na vlastitim Web stranicama” i “Koliko je efikasno PPC oglašavanje?”.

Kako promovisati sadržaj

Nakon što ste došli u poziciji da stvarate kvalitetan sadržaj koji će se konvertovati za maksimalni ROI (povrat ulaganja), vrijeme je da ga promovišete s ciljem dovođenje što većeg Web prometa.

Ovisno o vrsti sadržaja ciljat ćete odgovarajuću publiku i vrstu konverzije. Svoj sadržaj možete promovirati na razne načine uključujući:

  • Društveni mediji – Naravno, društveni mediji su postali ključni za marketing. Izaberite medije koje smatrate adekvatnim za vas i počnite da stvarate zajednicu kojoj ćete prezentovati vaš sadržaj i ideje. Cilj je da ta zajednica raste i da dijeli vaš sadržaj.
  • Guest blogging – Guest blogging je važan za svako online poslovanje. Objavljivanje sadržaja na drugim stranicama nudi vrijednost u obliku dometa, društvenog utjecaja i autoriteta. Na ovaj način nećete ostvariti nikakve direktne prihode ali ćete sa njim pokazati svoju vještinu i stručnost.
  • Napravite sadržaj o određenom proizvodu ili usluzi – Ovaj sadržaj ima namjeru da potakne čitatelje da kupe određeni proizvod ili uslugu koju nudite. Prvi put čitatelji možda neće imati dovoljno povjerenja da obavi kupnju ali zato je potrebno da vas bolje upozna, da stekne povjerenje u vas. Korak u tom pravcu bio bi postavljanje linkova na ovaj sadržaj na drugim relevantnim stranicama.
  • Interni linkovi – Interni linkovi igraju važnu ulogu za “bounce rate”, angažman i stoga za SEO i PageRank. Kreirajte sadržaj sa kojim ćete pokazati sve svoje sjajne članke i tako dovesti Web promet na važne stranice.

U svim slučajevima, vaš sadržaj treba dijeliti (gdje i kada je to prikladno) na društvenim medijima i drugih Web stranicama.

Sadržaj koji je namijenjen za konvertovanje čitatelja može se oglašavati pod uvjetom da možete generirati veću dobit od sadržaja nego što bi koštalo njegovo oglašavanje.