bitly-redesign.png

Nakon što je ljetos korisnicima omogućio pretraživanje u realnom vremenu, danas je Bit.ly objavio API koji će zainteresiranim developerima omogućiti uključivanje Bit.ly podataka u stvarnom vremenu u svoje aplikacije i proizvode.

Jedan od najpopularniji servisa za skraćivanje URL adrese, Bitly, otvorio je svoj društveni API omogućujući developerima pristup svojoj analitici koji pokazuje koji sadržaj se sa njegovog servisa dijeli na društvene mreže. Njegov API dolazi sa tri nove usluge:

  1. Pretraživanje u realnom vremenu
  2. Attention Spikes
  3. Metapodaci o URL-ovima

Bitly navodi da je u 2012 godini na servisu kreirano 84 milijarde linkova, blizu 100 milijuna linkova se sačuva svaki dan, i svaki dan se na linkove klikne 300 milijuna putu. Microsoft Research procjenjuje da Bitly dobiva 1% svih klikova na Internetu.

S pokretanjem ovog API-ja, developeri će biti u mogućnosti integrirati značajku za pretraživanje u realnom vremenu u svoje aplikacije, pokazujući im koje informacije poslate preko Bit.ly se čitaju, gdje se čitaju i koliko često. Na primjer, izdavač bi mogli vidjeti koji od njihovi članaka su najpopularniji u određenom zemljopisnom području, isto tako kompanije bi mogli pratiti gdje u svijetu potrošači najviše čitajući o njihovom proizvodu. Bit.ly pretraživanje u realnom vremenu također omogućuje praćenje pojedinih tema ili fraza koje privlače dobar dio pažnje na društvenim medijima. Za testiranje Realtime pretraživanja korisnici mogu otići na rt.ly i sa svojom Bitly prijavom proći autentifikaciju. Nakon toga, unesite željeni upit i u rezultatima ćete dobit URL-ove i priče relevantne za taj upit.

Druga API usluga je Attention Spikes koja ističe ono na što svijet u tom trenutku najviše obraća pažnju.

Na kraju, metapodaci o URL-ovima omogućava korisnicima da pronađu URL na temelju ključnih riječi, tema, sadržaja, jezika, pa čak i lokacije.