skype

Novo istraživanje iz TeleGeography pokazuje da je globalno korišćenje Skype-a sada ekvivalent jednoj trećini ukupnog međunarodnog telefonskog saobraćaja.

Novo istraživanje pokazuju da je međunarodna telefonski saobraćaj porastao za 5 odsto u 2012 godini, na 490 milijardi minuta. U isto vreme, "prekogranična Skype audio i video saobraćaj porastao je za 44 odsto u 2012 godini, na 167 milijardi minuta. Ovo povećanje od skoro 51 milijarde minuta je više nego duplo u poređenju sa rastom telefonskog saobraćaja svih međunarodnih telekom operatera u 2012 godini".

Ovi novi podaci svakako da ne znače da će telekomi ostati bez posla u neko skorije vreme ali svakako znače da se način komunikacije ljudi drastično menja i da telekomi moraju da rade na inovacijama kako bi uslišili želje svojih korisnika.

Međunarodni provajderi moraju da se oslone na stabilne stope rasta kako bi održali prihode. Ono što smo videli jeste usporavanje stope rasta koja je u jednoj meri posledica i ukupnih ekonomske tokova,

saopštio je Stephan Beckert, analitičar u TeleGeography, kompaniji koja se bavi analizom telekom tržišta.

Stephan Beckert istakao je Skype, kojeg je kompanija Microsoft kupila 2011 godine za fantastičnih 8,5 milijardi dolara, i druge slične aplikacije i usluge kao što su Viber, Whatsapp, Google Voice i mnoge druge koje vrše zaista veliki pritisak na tradicionalne telekome.

Mislim da je ono što je najvažnije i najinteresantnije u 2012 godini naspram ranijih godina to da je Skype sada pokazao da više nije malo poslovanje. Naša očekivanja su da će ova stopa rasta s vremenom početi da opada jer smatramo da je ova veoma visoki održivi rast prilično neverovatan i na duži vremenski rok nemoguć,

navodi Stephan Beckert.