apple-garancija.jpg

Povjerenik EU za pravosuđe Viviane Reding u utorak je pozvala sve nadležne institucije Europske Unije na bolje praćenje maloprodajne prakse koju primjenjuje kompanija Apple, naglašavajući zabrinutost vezanu za neinformiranja potrošača o njihovim pravima jamstva.

Prema zakonima EU, kompanije su dužne osigurati minimalno jamstvo od dvije godine, međutim kompanija Apple vrlo često samo reklamira podršku za jednu godinu. Europska Komisija je primila pritužbe iz 11 zemalja članica o tome kako Apple potrošačima pruža netočne informacije o jamstvu.

U najmanje 21 zemalji članici Europske Unije kompanija Apple ne informira potrošača ispravno o jamstvenim pravima koja su im zagarantirana. Sve države članice trebaju podjednako sprovoditi zakone koji se odnose na ovu oblast. Do sada to nije bio slučaj, akcije koje su države članice provodile su bile među sobom vrlo raznolike i nedosljedne,

naglasila je Viviane Reding.

Na primjer, ona je prošlog rujna poslala pismo ministrima svim zemljama članica EU pozivajući ih da posvete više pažnje ovom problemu. Samo 15 od 27 zemalja članica je odgovorilo na pismo Europskog povjerenika za pravosuđe. Italija je zemlja koja je uradila nešto po tom pitanju, kaznila je kompaniju Apple sa 900.000 evra.

Italijanski regulatori koji provode zakon o zaštiti potrošača navode da su prošle godine otkrili da kompanija Apple nije upoznavala svoje kupce sa obaveznim dvogodišnjim jemstvom na elektroničke proizvode već je umijesto toga potrošačima nudila kupnju AppleCare Protection Plan. Italijanski antimonopolski organ kaznio je Apple sa 400.000 eura zbog neupoznavanja potrošača sa uslovima garancije i sa 500.000 evra zbog namjerne prodaje AppleCare Protection Plan neinformisanim potrošačima.

Nakon presude Italije, potrošačke skupine širom EU počele su da pokreću tužbe protiv kompanije Apple po istom pitanju.

Viviane Reding ističe da je ovakva praksa kompanije Apple potpuno neprihvatljiva za EU.

Europska Komisija mora uzeti mnogo važniju ulogu nego što je sad ima u praćenju i koordiniranju koherentne provedbu Europskih potrošačkih pravila od strane država članica,

priopćila je Viviane Reding.

Slični problemi u posljednje vrijeme pojavili su se i u Australiji, gdje je kompanija Apple bila prisiljena povećati minimalno jamstvo sa jedne na dvije godina. Apple je takođere optužen za poticanje zaposlenika uda izbjegavaju da potrošačima govore i pravu na jamstvo od dvije godine.