joomla_logo.jpg

Administratori Joomla blogging platforme i sustav za upravljanje sadržajem sada mogu označiti (tag-ovati) svoj sadržaj, kako bi on bio bolje indeksiran i automatski preusmjeren na pravu lokaciju na Web sajtu. Nova verzija open source softvera, Joomla 3.1, također donosi i preuređeno korisničko sučelje i lakši proces instalacije.

Nova značajka nazovana Tags omogućuje korisnicima da označe članke, kao i kontakte, novosti i druge oblike sadržaja. Oznaka (Tag) je riječ ili kratka fraza koja sumira prirodu sadržaja koji se označio. Nakon što se dio sadržaja označi, Joomla ga automatski može dodati na popise, blogove i drugo što je dizajnirano za prikazivanje tako označenih sadržaja. Oznake su također korisne za tražilice jer im daje više podataka kako bi kontekstualizirali sadržaj.

Ranije je označavanje sadržaja u Joomla bilo moguće samo korištenjem dodataka trećih strana, iako su druge CMS (sustav za upravljanje sadržajem) platforme kao što su Drupal i WordPress odavno korisnicima nudile ovu značajku.

Ostale nove značajke koje dolaze sa ovim izdanjem uključuju ažurirane alate za rukovanje kontrolom pristupa, proces nadogradnje sa samo jednim klikom i Joomla User Interface knjižnica koja pruža standardizirano sučelje komponenti.

Treba reći da je pored WordPress-a i Drupal-a, Joomla jedna od najpopularnijih open-source CMS platformi koja se koristi za bloganje i izgradnju Web sajtova.

Svima koje interesira kako napraviti blog sa WordPress i Drupal platformom možemo preporučati članak “Kako napraviti Drupal blog sa responzivnim Web dizajnom” i “Kako instalirati WordPress”.

Do sada je Joomla softver preuzet više od 40 milijuna puta.