direktor kompanije Microsoft Steve-Ballmer.jpg

Kineska kompanija ZTE pridružila se rastućoj listi proizvođača koji su potpisali ugovor o licenciranju sa Microsoft-om oko patenata u vezi sa Android i Chrome OS.

Saopštenje dolazi samo nekoliko dana nakon što je sličan sporazum potpisala i kompanija Foxconn čime je lista premašila 20 proizvođača koji su prihvatili uslove kompanije Microsoft o licenciranju. Microsoft navodi da je njenim ugovorima o licenciranju trenutno obuhvaćeno 80% Android telefona prodatih širom sveta.

Uslovi ugovora nisu objavljeni, iako je do sada kompanija Microsoft naplaćivala negde između 3 i 6 dolara za svaki prodati Android i Chrome OS uređaj. S obzirom da na lidersku poziciju na tržištu kompanija Microsoft zarađuje milijarde dolara od prodaje Android uređaja.

Prema podacima analitičke kompanije IDC koji se odnose na poslednji kvartal 2012 godine, ZTE je peti po veličini proizvođač pametnih telefona, sa isporučenih 9,8 miliona Android telefona. Kineska kompanija u 2012 godini također je podnela i najviše zahteva za patentiranjem, skoro četiri hiljade, što dovodi do nekih spekulacija prema kojima je uzajamno licenciranje dio ovog dogovara sa Microsoft-om.

Trenutno, Motorola Mobility, koju je kupio Google, jedna je od retkih kompanija, proizvođača Android telefona, koja još uvek nije potpisala sporazum o licenciranju sa kompanijom Microsoft.

Većina trenutnih sporova u takozvanom “ratu patena”, mogu se izbeći ako bi kompanije bile spremne da priznaju vrednost tuđih kreacija na način koji je fer. Iskustvo nas je naučilo da je poštovanje prava intelektualne svojine dvosmerna ulica, mi smo uvek bili spremni da poštujemo prava drugih ali tražimo i da se poštuju i naša prava. To je razlog zašto smo drugima platili više od 4 milijarde dolara u poslednjih deset godina, čime smo obezbedili prava intelektualne svojine za proizvode koje pružamo našim klijentima,

saopštio je Horacio Gutierrez iz kompanije Microsoft u komentaru na sporazum sa ZTE.