kako koristiti google alat za pretragu site

Google pretraživač je prilično dobar u pronalasku relevantnog sadržaja na osnovu vašeg upita za pretragu međutim, ponekad ste u potrazi za određenim delom sadržaja tako da opšta ključna fraza ne daje rezultate koje očekujete. Korišćenjem “site:nazivdomena.com” u Google-u omogućava vam da pretražujete samo jedan domen a ne ceo Internet.

Tako, na primer, ako želite na sajtu Online Tržište pronaći sve članke koji se odnose na zaradu na Internetu potrebno je da u Google unesete “site:onlinetrziste.com zarada na internetu” (bez navodnika), time je pretraga ograničena samo na sajt Online Tržište i njegov sadržaj koji se odnosi na zaradu na Internetu.

a

Korak 1: Idite na Google.com.

Korak 2: U polje za pretragu unesite site:www.nazivdomena.com termin za pretragu.

Obratite pažnju na poddomen koji unosite (slova koje prethode nazivu domena, kao što je www., blogu., ili info.). Rezultati pretrage će zavisiti od toga koji poddomen unosite, ili ako ne unesete ni jedan.

Na primer, ako unesete “site:onlinetrziste.com zarada na internetu” uradićete pretragu celog domena i svih poddomena onlinetrziste.com dok ćete recimo sa blog.onlinetrziste.com uraditi pretragu samo poddomena blog (u slučaju onlinetrziste.com poddomen Blog ne postoji).

Dakle, budite konkretni o tome koji domen ili poddomen želite da pretražite.

Korak 3: Detaljnija pretraga.

Na primer, kada sam na onlinetrziste.com tražili sve članke koji se odnose na zaradu na Internetu, pojavili su se i neki članci koji su bili stari par godina. Ako želite možete filtrirati te rezultate pretrage recimo samo da se prikažu članci objavljeni u 2013 godini tako što u prostor za pretragu unesemo “site:onlinetrziste.com zarada na internetu 2013”.

Korisnost Google alata site:pretraga“

Postoji gomila primera korisnosti korišćenja Google alata „site:” a ovde ćemo spomenuti samo neke od njih.

  • Traganje za podacima. Korišćenjem “site:www.nazivdomena.com termin za pretragu” vrlo lako i jednostavno ćete pronaći podatke koje tražite a za koje znate da se nalaze na određenom sajtu.
  • Traganje za temama i naslovima. Na primer, ako želite da napišete originalan sadržaja na vašem sajtu ili nekom drugom sajtu, korišćenje “site:www.nazivdomena.com termin za pretragu” će vam pomoći da imate originalnu temu i naslov koje do sada nisu korišćeni. Dakle, ako pišete članak na temu zarade na Internetu i želite posebno osvrnete na zaradu na Internetu sa dropshipping prodajom proizvoda, uradite pretragu “site:onlinetrziste.com zarada na internetu”, site:onlinetrziste.com zarada na internetu sa dropshipping”,site:onlinetrziste.com dropshipping” kako bi proverili šta je do sada pisano na tu temu i koji naslovi su korišćeni kako bi vaš članak i vaš naslov bili originalni.
  • Pronalazak sadržaja za linkovanje. Ako želite da linkujete na neki dio sadržaja o određenoj temi u okviru vašeg sadržaja, korišćenje alata “site:” je odličan način za pronalazak, čak i nekih delova sadržaja na koje ste bili zaboravili da postoje.
  • Analiza konkurencije. Deo konkurentske analize sadržaja, koja je od ključnog značaja za definisanje vaše strategije i pozicioniranja sebe na odgovarajući način u vašem prostoru, je da se utvrdi o čemu piše vaša konkurencija. Koristite alat “site:” kako bi vidjeli o čemu vaša konkurencija piše i o kojem obimu sadržaja se radi. Na primer, da li pišu o “zaradi na Internetu” i koliko članaka su napisali o toj temi.