facebook-mobile

Izgleda da se Facebook-ovo rizikovanje sa mobilnim uređajima pretvara u veliku priliku. Naime, najveća društvena mreža na svetu juče je objavila podatke za prvi kvartal 2013 godine u kojima se vidi ogroman rast mobilnih korisnika ali i prihoda od oglašavanja na mobilnim uređajima.

Broj mesečno aktivnih korisnika na mobilnim uređajima porastao je sa 680 miliona iz poslednjeg kvartala 2012 godine na 751 milion, što u odnosu na isti period prošle godine porast za 54 odsto.

Koliko je ovaj broj mobilnih korisnika značajan govori podatak da je Facebook u prvom kvartalu imao 1,1 milijardu mesečnih korisnika.

facebookmau

Facebook-ovi prihodi od oglašavanja u prvom kvartalu iznose 1.25 milijarde dolara što je za 43 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Ono što je važno istaći jeste da čak 30 odsto  prihoda od oglašavanja u prvom kvartalu 2013 godine dolazi od mobilnih uređaja, što je oko 375 miliona dolara. Nije loše za kompaniju koja je bila zabrinuta oko sposobnosti da monetaraziju svoje prisustvo na mobilnim uređajima i ogroman broj mobilnih korisnika.

Društvena mreža takođe naglašava podatak da ima 189 miliona mesečno aktivnih korisnika koji koriste samo mobilni uređaj za pristup mreži.

Biće zanimljivo videti kako će prošlomesečno lansiranje Facebook Home uticati na izveštaj za drugi kvartal 2013 godine. Trenutno je Facebook Home dostupan samo korisnicima pojedinih Android uređaja, ali se pretpostavlja da će kada stigne na još telefona imati veliki uticaj na prihode od oglašavanja na mobilnim uređajima jer u suštini on donosi Facebook oglase na početni ekran vašeg telefona.