udeo mobilnih operativnih sistema na trzistu amerike

Opšte mišljenje je da Android  gazi sve pred sobom na putu ka poziciji neprikosnovenog lidera na tržištu pametnih telefona. Međutim, današnji izveštaj kompanije Kantar pokazuje da na tržištu SAD Apple iOS i Microsoft Windows Phone imaju brži rast od Google Androida.

Kantar je vodeća svetska kompanija za istraživanja korisnika mobilnih telefona koja samo u Americi godišnje anketira 240.000 kupaca. Kompanija prati prodaju mobilnih telefona, prosečne račune i način upotrebe mobilnih telefona, praveći sveobuhvatnu sliku prodaje u tromesečnim intervalima.

Iako je prošli izveštaj kompanije za mnoge bio iznenađujući treba reći da i ovaj novi donosi neke vrlo interesantne brojke.

U ovom kvartalu Android je i dalje lider sa gotovo 52 odsto udela na tržištu. Android je lidersku poziciju u SAD preuzeo od Apple iOS prošle godine, na kratko ju je izgubio za vreme praznika (poslednji kvartal 2012 godine), da bi je povratio u januaru ove godine.

Međutim, treba reći da je mobilni operativni sistem kompanije Apple porastao sa 39,1 odsto u februaru, martu i aprilu 2012 godine, na 41,4 odsto u istom periodu 2013 godine. Isto tako Windows Phone nastavlja sa konstantnim rastom udela na Američkom tržištu pametnih telefona. U istom vremenskom periodu udio Windows Phone porastao je sa 3,8 odsto na 5,6 odsto. Treba reći da su ove stope rasta mnogo veće od Androida, čiji udeo je u istom periodu porastao samo za 1,4 odsto.

Izveštaj kompanije Kantar posebno ističe rast Microsoft-ovog mobilnog operativnog sistema. Iako je njegov udeo porastao samo za 1,8 procentnih poena, to ipak znači da je njegova godišnja stopa rasta 47 odsto. Android, čiji udeo je porastao 1.4 procenata, ustvari je imao godišnju stopu rasta od nešto manje od tri odsto.

Interesantno je i to da 42 odsto onih koji su kupili Windows Phone spada u grupu ljudi kojima je ovo prvi pametni telefon tj. koji su do sada koristili “stare” telefone (koji nisu pametni telefoni) dok je 23 odsto prešla sa Android-a (pre kupovine su koristili neki Android telefon).

Ono što treba još istaći jeste da BlackBerry i dalje drži svoj mali udeo na tržištu od 0,7 odsto, koliko je imao i u junu prošle godine, uprkos tome što je krajem januara objavljen novi operativni sistem i telefon Z10.