sta-je-Native-Advertising

U ovom članku govorićemo o sve popularnijem obliku oglašavanja na Internetu poznatom pod nazivom Native Advertising.

Pre svega, treba reći da je Internet posle televizije najvažniji medij za oglašavanje. Nedavno objavljeno istraživanja Biroa za Interaktivno Oglašavanje (IAB) pokazuje da će se u Evropi ove godine potrošiti 24,3 milijarde evra na digitalno oglašavanje, što predstavlja četvrtinu vrednosti Evropskog tržišta oglašavanja.

Oglašavanje na Internetu poraslo je za 12 odsto u Evropi.

Što se tiče zemalja našeg regiona treba reći da je za 17,3 odsto porasla potrošnja na online oglašavanje u Srbiji dok je u Sloveniji i Hrvatskoj registrovan pad od skoro 5 odsto. Najviše oglasa se odnosilo na robu široke potrošnje (18 odsto), mobilnu telefoniju (16 odsto) i IT industriju (11 odsto).

rast digitalnog oglasavanja u evrpi po zemljama

Treba još reći da je značajan rast zabeležen na tržištima centralne i istočne Evrope od 26,6 odsto, što ukazuje na njihov veliki razvojni potencijal. Za ovaj rast prvenstveno je zaslužan sve veći broj korisnika koji sve više koriste Internet za kupovinu i pretraživanje informacije o različitim brendovima.

Da se malo okrenemo globalnom nivou. Što se tiče digitalnog oglašavanje treba reći da:

  • 62% izdavača, 41% brendova i 34% agencija nudi mogućnost Native Advertising-a (“prirodnog” oglašavanja).
  • 66% brendova navodi da su kreirali vlastite sadržaje za “native advertising”.
  • Blog je najpopularniji oblik “prirodnog” oglašavanja (65%) a odmah iza su članci (63%) i Facebook (56%).

popularni oblici native advertisinga

To su bile neke zanimljive statistike, a sad pravo pitanje:

Šta je Native Advertising?

Native Advertising je način oglašavanja koji nastoji da obezbedi sadržaja na osnovu iskustva korisnika. Radi se o mediju koji je ugrađen u vizuelni dizajn tako da oglasi postaju deo sadržaja a ne da prekidaju korisnika sa sadržajem koji nema nikakve veze sa sadržajem koji konzumira. Takođe, neki bi rekli da je native advertising oglašavanje koje koristi prednosti platforme na način na koji korisnici zapravo i koriste platformu. Kao na primer: Promovisani Tvitova (Promoted Tweets) na Twitter-u i Sponsorisane Priče (Sponsored Stories) na Facebook .

Što se tiče oglašavanja na Twitter-u i Facebook-u, preporučujemo članak “Kako se oglašavati na Facebooku i Twitteru?”.

Native Advertising je način oglašavanja koji je dosta sličan oglašavanju u štampanim medijima poznat pod nazivom Advertorial koji je kombinacije sponzorisanog teksta i oglasa koji se u potpunosti uklapa sa ostalim sadržajem u mediju.

Na slici ispod vidite Advertorijal na kojem jasno piše “Promotion” u gornjem desnom uglu stavljajući do znanja čitaocima da se radio o oglasu, promociji. Bez obzira na to, ogromna većina ljudi pogleda i pročita ovakav oglas a da se pritom ne nervira saznanjem da su čitali oglas.

Advetorial_MOJO_FORD

Namera online oglašavača je da sa Native Advertising-om učine oglase transparentnijim nego što je to slučaj sa Advertorijalima u pisanim medijima. Takođe, potpuno je jasni i namera da se oglasi učine što manje nametljivim kako bi se povećala šansa da korisnik klikne na njega.

Ono što je važno naglasiti jeste da postoje dva tipa Native Advertising-a a to su zatvoreni i otvoreni.

Native Advertising – Zatvoreni tip

Ovo se odnosi na brendove koji kreiraju sadržaj ili profile u okviru postojeće platforme (na primer: Twitter, Facebook, YouTube, Pinterest) a zatim promoviše svoj sadržaj koristeći isti izgled i osećaj platforme na kojoj se nalazi.

Treba naglasiti da se ovde sve radi manuelno u okviru mogućnosti koje nudi platforma.

Native Advertising – Otvoreni tip

Ovde se sadržaj kreira od strane brenda izvan bilo kojeg postojećeg okvira. Taj sadržaj se zatim distribuira preko usluga trećih strana (kompanija) na različite platforme. Ove usluge trećih strana prilagođavaju sadržaj različitim stilovima i formata u zavisnosti od platforme na kojoj će sadržaj biti objavljen.

Postoji mnogo različitih kompanija koje nude ovakvu vrstu usluge a većina osim objavljivanja sadržaja na različitim platformama takođe nudi i objavljivanje na različitim vrstama uređaja i u različitim formatima.

Otvoreni tip Native Advertising-a nudi nivo automatizacije koji nemate kod zatvorenog tipa.

Prednosti

Sa otvorenim tipom “prirodnog” oglašavanja, sadržaj je identičan bez obzira da li se pojavljuje na Facebooku, Twitteru ili bilo kojoj drugoj platformi ili Web sajtu. Skoro da se i ne vodi briga o ciljanju tj. o tome koja je to ciljna publika kojoj treba da se prikaže sadržaj. Zatvoreni tip Native Advertising-a svakako nudi više prednosti u pogledu prilagođavanja oglasa u cilju obezbeđivanja relevantnosti i personalizacije.

U stvari, glavna prednost Native Advertising-a u odnosu na ostale vrste digitalnog oglašavanje jeste upravo to što ono zahteva veliku količinu kreativnosti u krojenju i prilagođavanju sadržaja za platformu i korisnika.

Treba reći da je oglašavanje putem banera 2000 godine imalo stopu konverzije od 9% a da je ona u 2012 godini iznosila samo 0,2%. S obzirom da oglašavanje putem banera već godinama unazad ima velikih problem jer većinu ovih oglasa korisnik ppraktično da i ne vidi jer se ovaj tip oglašavanja (kao i svi ostali klasični tipovi oglašavanja) zasniva na tome da prekine korisnika u nekoj njegovoj aktivnosti, morao se tražiti neki novi pristup. Mnogi smatraju da je to upravo Native Advertising.

Trenutno još uvek ne postoje realna merenja učinka za Native Advertising jer se radi o relativno novoj kategoriji digitalnog oglašavnja. Na sajtovima za društveno umrežavanje brendovi na vrlo jednostavan način mogu videti učinke tj. koliko delenja, Like ili retweets dobija svaka njihova poruka.

Poverenje korisnika ključno je za uspeh Native Advertising-a. Sadržaj mora jasno biti označen kao oglas kako bi promovisao potpunu transparentnost a ne da na neki način vara posetioce. Međutim, sadržaja takođe mora da odgovara i platformi na kojoj se nalazi.

Ovo je bilo kratko upoznavanje sa Native Advertising-om. Nadamo se da će vam ovaj članak biti od koristi.