Instagram_nokia_lumia

Izuzetno popularna društvena foto aplikacija Instagram i aplikacija za mapiranje Waze od juče su konačno postali dostupni na svim Nokia Lumia uređajima tj. na Windows Phone 8 platformi.

Za one koji ne znaju, Instagram je planetarno popularna aplikacija za deljenje fotografija koju je prošle godine Facebook kupio za milijardu dolara. Aplikacija ima više od 150 miliona korisnika a sada će im se pridružiti i korisnici Windows telefona. Ono što je važno naglasiti jeste da Instagram svojim Windows korisnicima ne nudi podršku za video.

Poslednjih nekoliko dana dobre vesti za Microsoft. Instagram i Waze (popularna aplikacija za mapiranje koju je u junu kupio Google za 1,3 milijarde dolara) su objavili svoje Windows Phone aplikacije, kompanija Strategy Analytics objavila je svoje istraživanje koje sugeriše da će 32% developera aplikacija sledeće godine objaviti aplikacije za Windows Phone. Takođe,kompanija je sve bliže konačnom preuzimanju Nokia odjela za mobilne uređaje čime će konačno ujediniti Windows Phone 8 i hardver koji je proslavio ovaj operativni sistem. I na kraju, Microsoft je objavio neke statistike koje pokazuju povećanu aktivnost na Windows Phone platformi .

Kompanija Microsoft je objavila čitav niz statistika sa kojima pokazuju da, iako je njihova platforma još uvek daleko iza mobilnih platformi Apple iOS i Google Android, ipak ona pokazuje skroman ali konstantan rast od kada je objavljen Windows Phone 8.

Microsoft navodi da se na Windows Store svaki dan obavi 10 miliona preuzimanja aplikacija. Od kada je pokrenut Windows Store 2010 godine, ukupno je preuzeto 3 milijarde aplikacija. Iako se čini da su brojke velike ipak je Microsoft-ova mobilna platforma još uvek daleko iza konkurencije. Poređenja radi, sa Apple Store je ukupno preuzeto 60 milijardi aplikacija.

Kompanija takođe ističe da Windows Phone prodavnica sada ima nešto manje od 200.000 aplikacija s naglaskom da se svakodnevno dodaje 500 novih aplikacija. Sve ove aplikacije su rezultirale povećanju mesečnih prihoda od aplikacija od čak 181% i ukupnim povećanjem preuzimanja aplikacija za 290% u odnosu na prethodnu godinu.

Microsoft navodi da je prodaja pametnih telefona Nokia Lumia u odnosu na prošlu godinu porasla za fantastičnih 366 odsto na tržištu SAD i 48 odsto u Evropi. Sve u svemu, isporuka Windows Phone uređaja porasla je za 178 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Iz svih ovih broji jasno se vidi da je Windows Phone treća mobilna platforma na tržištu, što se može smatrati uspehom koji je postignut za vrlo kratko vreme, međutim ostaje da se vidi da li će uopše biti mesta za treću mobilnu platformu na tržištu. Udeo Windows Phone na tržištu je i dalje veoma mali, par procenata, i uprkos tome što su došle neke velike aplikacije, ipak korisnici Windows telefona još uvek ne mogu da uživaju u mnogim aplikacijama koje su popularne na iOS i Android uređajima.