brzina interneta u regionu 2013

Prema najnovijim podacima iz Speedtest.net, 95 zemalja svijeta ima brži Internet od Hrvatske. Također, brži Internet od Hrvatske imaju Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Makedonija!

Speedtest.net je prije nekoliko dana objavio ažuriranje popisa zemalja na osnovu brzinu preuzimanja sa Interneta izraženog u Mbps (megabit po sekundi) što je jedinica za prijenos podataka. Na popisu je 186 zemalja svijeta koji imaju prosječnu brzinu Interneta 16,2 Mbps.

Popis će vjerojatno iznenaditi mnoge. Pa tako, SAD, zemlja koja je izumila Internet i čija tech industrija i tech kompanije spadaju u vodeće u svijetu, nalazi se tek na 31. mjestu zemalja po brzini Interneta. Ispred nje su zemlje koje skoro da i nemaju tech industriju, kao što su na primjer Moldavija i Urugvaj.

Hong Kong je na vrhu popisa sa prosječnom brzinom Interneta od 71,22 Mbps. Na drugom i trećem mjestu su Singapur i Rumunjska sa brzinom od 52,75 Mbps i 50,26 Mbps.

Što se tiče našeg okruženja, Hrvatska ima brži Internet jedino od Crne Gore!

Od zemalja regiona Slovenija ima najbrži Internet 14,6 Mbps i nalazi se na 47.mjestu. Iza nje je Makedonija sa prosječnom brzinom Interneta od 11,13 Mbps što je stavlja na 64. mjesto. Srbija je 82. zemlja na svijetu po brzini Interneta sa prosječnom brzinom od 7,93 Mbps. Italija je 92. sa brzinom od 6,96 Mbps. Bosna i Hercegovina je na 93. mjestu sa brzinom od 6,74 Mbps. Hrvatska je 96. sa brzinom Interneta od 6,58 Mbps. Crna Gora je 99. u svijetu sa brzinom Interneta od 6,36 Mbps.

Treba reći da se ovi rezultati mjerenja prosječne brzine Interneta u zemljama diljem svijeta značajno razlikuju od rezultata kompanije Akamai objavljenih početkom godine.

Iza dobro poznatog sajta Speedtest stoji kompanija Ookla, tvorac aplikacija za širokopojasno testiranje i Web mrežnu dijagnostiku. Kompanija tvrdi da su gotovo svi Internet provajderi u svijetu usvojili njena rješenja, te da njena mjerenja brzine i kvalitete idu daleko izvan onoga što većina usluga za testiranje brzine trenutno nudi.

Kompanija navodi da je popis sačinjen na temelju brzine preuzimanja podataka korisnika. Prikazane vrijednosti označavaju brzinu propusnosti izraženu u Mbps u proteklih 30 dana, gdje je prosječna udaljenost između klijenta i servera manja od 500 kilometara.