digitalna-valuta-bitcoin.jpg

Američka vlada objavila je izvješće o pravnom statusu digitalne valute Bitcoin u Europskoj Uniji i 40 drugih zemalja.

Za one koji ne znaju, Bitcoin je digitalna valuta koja koristi sustav javnih kriptiranih ključeva za proveru transakcije. Bitcoin je kodiran broj koji je uskladišten na računaru osobe koji ima fluktirajuću vrednost koja zavisi od zahteva tržišta.

Virtuelna valuta Bitcoin debitovala je 2008 godine a predstavila ga je osoba koja koristi pseudonim Satoshi Nakamoto u naučnom radu pod nazivom Bitcoin: “A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Bitcoin valuta dizajnirana je da na neki način imitira zlato. Svako može da “iskopa” nove Bitcoin-e pokretanjem Bitcoin klijenta. Proces je dizajniran tako da postaje sve teži što se više ljudi bavi “iskopavanjem” novih Bitcoin-a (rudarenjem). Više o Bitcoin valut možete pročitati u članku “Bitcoin virtuelna valuta svrstana u jedan od najopasnijih projekata”.

Prema izvješću Odvjetničke Knjižnjice Američkog Kongresa, koje se odnosi na Europsku Uniji i 40 drugih zemalja, većina vlada smatra Bitcoin kao potencijalni alat za pranje novca i druge nezakonite aktivnosti.
U izvješću se navodi da je u prosincu 2013 godine Hrvatska Narodna Banka navodno raspravljala o digitalnoj valuti i donijela zaključak da Bitcoin nije ilegalan u Hrvatskoj. U zaključku stoji da digitalna valuta Bitcoin nije zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj ali da se može legalno koristiti, u slučajevima kada osoba ili kompanija iz Hrvatske plaća nekom subjektu u inozemstvu.

Ministarstvo Financija Republike Slovenije dalo je formalno mišljenje o statusu Bitcoin i drugih virtualnih valuta u svom odgovoru na zahtjev Porezne Uprave Slovenije. Mišljenju navodi da Bitcoin nije monetarno sredstvo koje poznaje Slovenski zakon. Međutim, Ministarstvo naglašava da je oporezivanje Bitcoin prihoda nešto što ovisi individualnih slučaja.

Važno je reći da Europska Unija do sada nije donijela niti jedan zakon koji se odnosi na status Bitcoin kao valute. S druge strane, Njemačka je zauzela zanimljiv stav priznajući virtualnu valutu kao privatni novac, koji ne oporezuje za osobnu uporabu.

Prema izvješću, osim Kine i Brazila nema drugih vlada koje su donijele posebne zakone za virtualne valute. Kina je tako proglasila nezakonitim korištenje Bitcoin kao valute dok je Brazil izvršio sve neophodne radnje za njegovo službeno usvajanje.

Svakim danom sve više raste popularnost i usvajanje digitalne valute Bitcoin. Mnoge kompanije su počele prihvaćati plaćanje u Bitcoin a krajem prošle godine u Kanadi je postavljen i prvi Bitcoin bankomat.