Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Predstavljamo 5 besplatnih VPN servisa

3 0 komentara

Virtual_Private_Network_vpn

Virtuelna privatna mreža (VPN) je privatna komunikaciona mreža koja se koristi za komunikaciju u okviru javne mreže i osmišljena je s ciljem povezivanja računara koji se nalaze na različitim geografskim lokacijama u jednu lokalnu zajedničku lokalnu mrežu.

Virtuelne privatne mreže se oslanjaju na šifriranje, protokol tunelovanja i mehanizme maskiranja koji su neophodni za stvaranje sigurnih mreža za razmenu podataka na javnoj mreži (npr. Internetu) korišćenjem standardnih komunikacionih protokola. Virtuelna privatna mreža omogućava korisnicima da razmenjuju podatke vezom koja je emulirana kao direktna veza (point-to-point link). Podaci su šifrovani i paketi koji su presretnuti u okviru javne ili deljene mreže ne mogu se pročitati bez ključa za dešifrovanje. Infrastruktura javne mreže je nebitna jer korisnik logički vidi samo svoj privatni link, odnosno nalazi se logički u lokalnoj mreži, iako je od drugih korisnika razdvojen javnom mrežom.

Zahvaljujući tome, virtuelne privatne mreže su postale veoma značajna tehnologiji za sve one koji žele zadržati privatnost svoje lokacije i online aktivnosti.

U principu, teško ćete pronaći kvalitetne VPN usluga koje su potpuno besplatne. Većina koristi poslovni model koji nudi besplatnu osnovnu aplikaciju sa opcijom za nadogradnju na plaćenu verziju koja sadrži veliki broj funkcionalnosti. S druge strane, za korisnike koji jednostavno žele neku dodatnu privatnost ili sporadični pristup sajtovima čija vidljivost je ograničena na određene lokacije, dovoljne su i ove besplatne osnovne verzije VPN usluga.

U ovom članku predstavićemo neke od najpopularnijih besplatnih VPN usluga.

Hotspot Shield

Hotspot Shield je verovatno najpoznatija besplatna VPN usluga koja nudi solidnu brzinu, s tim da je sva komunikacija šifrovana te da ne postoji ograničenje u prenosu podataka. Međutim, moraćete da tolerišete reklame dok surfujete.

Budite sigurni da ste tokom podešavanja izabrali opciju “napredne instalacije” u suprotnom vaš preglednik će završiti sa drugačijom naslovnom stranom i podrazumevanim pretraživačem. Ono što je važno reći jeste da ne možete promeniti svoju virtuelni lokaciju koja je ograničena na SAD servere. Za Hotspot Shield registracija nije neophodna a usluga je dostupna za Windows, Mac, Android i iOS.

HotspotShield

CyberGhost

CyberGhost je vrlo zgodna VPN usluga sa čistim interfejsom koja nema ograničenja propusnog opsega. Međutim, ono što treba reći jeste da će svaki put kada promenite postavku u programu dobijati iskačući prozor koji nudi nadogradnju na plaćenu verziju. U poređenju sa ostalim VPN uslugama navedenim u ovom članku, CyberGhost ima neznatno veću brzinu ali i ograničenja P2P prometa. Važno je reći da P2P ograničenje prometa ne utiče na audio i video streaming usluge već prvenstveno na preuzimanja sa torrent sajtova. Znači, ako želite anonimno preuzimati sadržaj sa torrent sajtova, CyberGhost nije za vas.

CyberGhost ima najširi spisak opcija kada je u pitanju selekcija IP-ova sa virtuelnih lokacija u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Španiji, Rumuniji, Luksemburgu, Francuskoj i Italiji.
CyberGhost je dostupan za Windows, Mac, Android, iOS i Linux.

Ono što svakako moramo izdvojiti jeste da CyberGhost ne zahteva registraciju tj. ne morate se prethodno registrovati da bi koristili ovu VPN uslugu.

TunnelBear

TunnelBear VPN usluga koju svakako u ovom članku moramo spomenuti. Ono što odlikuje TunnelBear, pored besplatne verzije, jeste brza instalacija, čist interfejs i jednostavnost korišćenja. Ono što mu nedostaje jeste brzina i to što ima mesečno ograničenje od 500 MB. TunnelBear nudi na izbor virtuelne lokacije u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi, Nemačkoj, Japanu, Holandiji i Italiji.

Da bi koristili TunnelBear potrebno je da se registrujete, usluga je dostupna za Windows, Mac, Android i iOS.

<tunnelbear

SurfEasy

SurfEasy je jedna od boljih besplatnih VPN usluga koje možete pronaći. Brzina je pristojna, instalacija je jednostavna, enkripcija je navodno na vrhunskom nivou s napomenom da se ni jedna vaša online aktivnosti ne prijavljuje. Regione možete promeniti u hodu sa serverima u Brazilu, SAD, Singapuru, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Kanadi. Postoji mesečni limit za prenos podataka od 500 MB za besplatne naloge a takođe nema podrške za BitTorrent promet.

Iako besplatni nalozi imaju ograničenje mesečnog prometa od 500 MB vi to možete proširiti putem preporuka servisa te nekoliko drugih mehanizama. Da bi koristili VPN uslugu SurfEasy potrebno je da otvorite nalog tj. da se registrujete a usluga je dostupna za Windows, Mac, Android i iOS.

<surfeasy

Spotflux

Spotflux je besplatna VPN usluga bez ograničenja prometa ali ćete morati istrpiti emitovanje oglasa. Brzina je pristojna, slična onoj koju ima Hotspot Shield, s tim da pored šifriranja vašeg Internet prometa takođe obećavaju zaštitu i od zlonamernih oglasa, cookies i malware-a.

Ono što treba istaći jeste da su njegove IP adrese bazirane na prostor SAD-a, tako da sa Spoftflux-om nećete moći pratiti sajtove ili usluge ograničene na druge zemlje. Za Spotflux nije potrebna registracija a usluga je dostupna za Windows, Mac, Android i iOS.

Written by Slavnic Predrag

4 Juna, 2014 at 11:47 am

3 0 komentara to 'Predstavljamo 5 besplatnih VPN servisa'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Predstavljamo 5 besplatnih VPN servisa'.

 1. morao sam da instaliram hotspotshield jer mi omegle ne radi,tj ne vidim ljude. Da li mi mozete pomoci kako da podesim ruter da se to ne desava jer mi je sa predhodnim ruterom sve bilo ok. HVALA

  Daniii

  11 feb 15 at 09:04

 2. […] Preporučujemo da pročitate članak “Predstavljamo 5 besplatnih VPN servisa“ […]

 3. Kazete da je CyberGhost VPN free,ali na sajtu pise da nije,u cemu je trik?

  Rale

  1 feb 18 at 03:57

Ostavi komentar