zarada na Internetu

Postoji mnogo različitih načina da sa svojom Web stranicom zaradite novac. Točan pristup ovisit će o mnogo različitih čimbenika, niše, interesa vaše publike, vrste sadržaja, količine Web prometa koju vaš sajt dobiva, lojalnosti vaše publike i ostalo.

U ovom članku upoznat ćemo vas sa najpopularnijim načinima monetarizacije sajta. Važno je reći da većina Web stranica kombinira različite pristupe kako bi pospješili svoju zaradu.

Display Oglašavanje

Display oglašavanje je jedan od najčešćih oblika zarade sa Web stranicom. Sa display oglašavanjem već ste se sreli, to su banneri i tekstualni oglasi koje vidite na većini Web stranica.

Za mnoge Web stranice display oglašavanje je najznačajniji izvor prihoda a najbolje rezultate pokazuje na stranicama koje imaju:

  • Značajan Web promet – Generalno, većina Web stranica sa display oglašavanjem može zaraditi negdje između pola centa i pet centi po impresiji. To znači da je potrebno imati prilično veliku publiku da bi imali neku pristojnu zaradu.
  • Atraktivnu publiku – Imajte na umu da “atraktivna publika” može biti na nekoliko različitih načina ovisno o tome što oglašivači traže. Na primjer, ako imate većinom žensku publiku to može biti vrlo atraktivno za nekoga tko želi oglašavati nakit ali relativno bezvrijedno za nekoga tko promovira nove video igre.
  • Relevantni oglašivači – Ovo je možda i najznačajniji faktor koji utječe na vaš uspjeh sa display oglašavanjem. Što je veći broj relevantnih oglašivača zainteresirano za pojavljivanje na vašim stranicama, to je veći vaš uspjeh, što podrazumjeva veću zaradu, sa display oglašavanjem.

Display oglašavanje je iznimno popularan način monetizacije Web stranice ali naravno, to nije za svakoga. Naime, kao vlasnik Web stranice koja ima veliki broj pretplatnika, koji plaćaju pretplatu, treba dobro da razmislite u uvođenju display oglašavanja jer postoji realna opasnost da ćete sa oglasima iritirati svoje pretplatnike.

Ako mislite da će display oglašavanje biti odgovarajuće za vaše stranice, ono o čemu sljedeće trebate razmisliti jeste da li prkazivati oglase koji dolaze iz oglasne mrežu kao što je Google AdSense ili pokušati prostor na svojim stranicama izravno prodati oglašivačima. Sa oglasnom mrežom ćete dobiti neposredne rezultate ali sa izravnom prodajom oglašivačima ćete u konačnici mnogo više zaraditi.

Preporučujemo da pročitate članak “Zarada na Internetu sa Google AdSense” koji će vas mnogo bolje upoznati sa najpopularnijom oglasnom mrežom Google AdSense kao i članak “Online zarada: Ponudite oglašavanje na vlastitim Web stranicama” koji će vam pomoći da postanete atraktivni za oglašivače.

Iako je koncept display oglašavanja općenito jednostavan, postoji nekoliko načina sa kojima se može pospješiti zarada. Velika je razlika između prodaje oglasnog prostora izravno oglašivačima i prikazivanja oglasa koji dolaze iz oglasne mreže a korištenje i jednog i drugog koncepta podrazumijeva mogućnost dodatnog optimiziranja sa kojim možete pospješiti svoju zaradu. Na oglasnim mrežama poput Google AdSense postoji niz eksperimenata koje možete izvoditi za poboljšanje zarade a slično je i kod izravne prodaja oglašivačima.

Smatramo da će vam od koristi biti članak “Zaradite novac postavljanjem oglasa na blog”.

Treba istaći da je velika prednost display oglašavanja jednostavnost implementacije. Čak i ako ne zarađuju neki veliki novac sa ovom metodom monetarizacije Web stranice, veliki broj vlasnika stranica ga koristi, vrlo često u kombinaciji sa još nekim načinom monetarizacije.

Affiliate Marketing

Još jedan vrlo popularan način da zaradite novac sa Web stranicom je affiliate marketing. Može se reći da je Affiliate Marketing promicanje tuđih proizvoda s ciljem ostvarivanja zarade. Affiliate marketing podrazumjeva partnerstvo sa proizvođačem ili ponuđačem proizvoda te promicanje istih na vašim stranicama. U zamjenu za slanje vaših posjetitelje na njihove stranice bivate nagrađeni sa procentom od svake prodaje.

Affiliate marketing može biti dobar za Web stranice koje se bave recenzijom proizvoda ili uključuju forum. Ako se na vašim stranicama bavite recenzijama ili usporedbama proizvoda, softvera ili drugih usluga, afiiliate marketing vam pruža veoma dobre mogućnosti za zaradu.

Treba reći da je dobra stvar to što se affiliate linkovi na vrlo neprimjetan način mogu jednostavno integrirati u vaš sadržaj, ne narušavajući izgled stranice.

Važno je istaći da affiliate marketing vjerojatno nije dobar način monetarizacije sajta ako se vaša publika oslanja na vaše objektivno mišljenje kao stručnjaka na određenu temu. Treba dobro razmisliti o količini novca koju možete zaraditi sa affiliate marketingom i razini povjerenja koje u vas ima vaša publika. Ako niste spremni žrtvovati malo tog povjerenja onda affiliate marketing nije za vas.

Slično kao kod display oglašavanja, affiliate marketing uključuje izbor između korištenja afiiliate mreže (jedna od najpopularnijih je Commission Junction) ili uspostavljanja izravne veze sa trgovcima. Treba reći da ako se odlučite na suradnju sa nekom affiliate mrežom da će to biti sigurno lakši i jednostavniji put za pronalazak affiliate proizvoda i usluga koje bi promovirali na vašim stranicama, kao i same postavke ali da bi sa izravnim vezama sa trgovcima vjerojatno zaradili mnogo više novca.

Mnogo više o affiliate marketing možete saznati u našem članku “Šta je Affiliate Marketing”.

Generisanje Lead-ova

Generisanje Lead-ova uključuje prikupljanje informacija o vašim posjetiteljima (kao što su e-mail adresa ili broj telefona) i njihova prodaja zainteresiranim kompanijama koje bi im nudile neke proizvode ili usluge.

Vjerojatno sada razmišljate zašto bi generirali i prodavali Lead-ove kada bi vašim posjetiteljima mogli ponudite neke affiliate proizvode i zaradite procenat od svake prodaje. Točno, ali kao što smo prethodno spomenuli, postoje situacije kada jednostavno nije pametno publici nuditi affiliate proizvode.
S druge strane, generiranje Lead-ova je u osnovi znači da prikupljate i prodajete određene podatke o posjetiocima vaših stranica kompanijama koje bi bile zainteresirane za plasman svojih proizvoda i usluga tim “Lead-ovima” tj. toj specifičnoj grupi ljudi.

Generiranje Lead-ova može biti vrlo profitabilan posao, naročito u uslovima kada postoji velika potencijalna vrijednost od konverzije vaše publike.

Generiranje Lead-ova dobro se pokazalo kod Web stranica koje imaju publiku koja dolazi u potrazi za više informacija o određenoj temi. Na primjer, ako imate blog koji se bavi uređenjem vašeg doma, možda on privlaći određen broj čitatelja koji su zainteresirani da neke ideje primjene na svom domu. Za takvu vrstu posla trebaju izvođača radova i to je ono što možete prodati.

Ono što treba reći jeste da generiranje Lead-ova vjerojatno nije dobar način zarade ako imate sajt koji teško da može da stvori potrebu korisnika za nekim proizvodom ili uslugom. Na primjer, teško da ćete pronaći zainteresirane za kupovinu Lead-ova generiranih sa sajta koji se bavi vjestima jer jednostavno takvoj publici je vrlo teško nešto prodati.

Online Trgovina

Značajan postotak Web stranice funkcije kao online trgovina, prodajući različite proizvode i usluge. Na svojoj stranici možete prodavati različite proizvode i usluge ili biti usko specijalizirani (većina stranica je usredotočena na određenu nišu, na primjer majice, sportske suvenirnica i dr. ).

Ovde govorimo o online trgovini za prodaju vlastitih, brandiranih proizvoda.

Naravno, ne morate imati poseban e-Commerce sajt da bi prodavali proizvode, online trgovinu možete postaviti na već postojećem sajtu, tako što bi jedan deo posvetili sajta posvetili korisnicima koji žele da kupe neke vaše proizvode.

Otvaranje online trgovine mogao bi biti dobar potez za vas ako imate jak brand i publiku koja se identificira sa njim.

Drugim rječima, ako je vaš brand prepoznatljiv i ako imate publiku koja posjećuje vaše stranice više puta mjesečno, voleći i vezujući se za sadržaj koji objavljujete. Ovi korisnici bi najvjerojatnije željeli kupiti neki brandirani proizvod tako da bi s otvaranjem online trgovine mogli postići značajan uspjeh.

S druge strane, ako imate prolaznu publiku, posjetitelje koji na vaše stranice prvenstveno dolaze sa tražilica te imate nisku stopu ponovnih posjeta, oni teško da mogu da se identificiraju sa vašim brandom pa je stoga malo vjerojatno da će kupiti nešto iz vaše online trgovine.

Ono što treba istaći jeste da vas očekuje dosta posla koji zahtijeva postavljanje online trgovine. Morat ćete brinuti o proizvodima (kako izgledaju, količini, itd.), njihovoj dostavi i naravno načinu i samom procesu plaćanja. Treba reći da postoji veliki broj domaćih i inostranih rješenja koja ja vam pomažu ne samo oko postavljanja online prodavnice već i oko svega ostalog uključujući i plaćanje.

Generalno, vaša stranica je savršena prodajna platforma jer vam omogućuje da privučete vašu ciljanu publiku, putem sadržaja demonstrirate svoje znanje i stručnost a zatim im ponudite određene proizvode. Naravno, na vašoj online trgovini vi možete prodavati bilo koje proizvode, ne samo vlastite proizvode.

Svakako da postoji veliki broj načina monetarizacije Web stranice. Ono što treba reći jeste da je svaka Web stranica jedinstvena pa je stoga i idealna strategija monetizacije za svaku Web stranicu različita i ovisi prvenstveno od publike, sadržaja, teme ali i još mnogo drugih čimbenika. Možda bi za vašu stanicu najbolji bio model pretplate ili pak prodaja (ustupanje) sadržaja nekim drugim stranicama ili kombinacija svega.