android_malware.jpg

Novi oblik Android malware (zlonamernog programa) koji se širi putem SMS poruke, pojavio se na prostoru Evrope. Danska sigurnosna kompanija Heimdal Security otkrila je Android malware nazvan Mazar BOT koji se već proširio na nekoliko stotina hiljada uređaja.

Opasna SMS poruka sadrži link, tvrdeći da je multimedijalnu poruku međutim, klikom na njega korisniku će biti ponuđeno da preuzme zlonamernu Android paket aplikaciju (APK) pod nazivom “MMS Message”.

SMS poruka izgleda otprilike ovako: “Primili ste multimedijalnu poruku od + [pozivni broj] [broj pošiljaoca] pa zatim i link http:www.mmsforyou [.] Net /mms.apk na kom požete pogledati poruku”.

Nakon što se instalira, Mazar preuzima administratorska prava koja mu omogućavaju da radi šta god hoće sa uređajem, uključujući čitanje i slanje SMS poruka, nadgledanje poziva, rutiranje Androida pa čak i brisanje svih podataka koji se nalaze na uređaju. Mazar malware takođe koristi TOR za komunikaciju.

Tor je akronim za The Onion Router a radi se o mreži koja vam obećava anonimnost i privatnost na Internetu. Koristeći Tor, vaše online aktivnosti ostaju anonimne tako što se Web promet rutira kroz nekoliko različitih servera pre slanja je do vašeg računara.

Preporučujemo vam članak “Kako zaštiti svoju anonimnost online?” i “Kako osigurati da niko ne može da prati vaše online aktivnosti”.

Kompanija Heimdal Security navodi da je samo testirala uređaje koji koriste Android Kit Kat, ali da su starije verzije takođe u opasnosti. Uređaji sa najnovijim verzijama operativnog sistema nisu testirani.

Takođe, interesantno je i to da Mazar malware ne napada ruske uređaje, tj. neće se instalirati na Android uređaje na kojima je jezik operativnog sistema ruski jezik!

Uprkos tome što Mazar zahteva od vlasnika uređaja da kliknu na link u SMS poruci te omoguće instaliranje softvera izvan Play Store, on se i dalje širi velikom brzinom. Zbog toga stručnjaci upozoravaju da nikada ne klikate na linkove u SMS ili MMS porukama na mobilnim uređajima jer je Android izuzetno ranjiv operativni sistem.