comp

Kupili ste novo računalo sa operacijskim sustavom Windows 10 i sad se razmišljate koliko će vas još koštati programi koje trebate. Bez brige, na raspolaganju vam je mnogo besplatnog softvera koji mogu da vam nadomjeste recimo Microsoft Office programe, Adobe Photoshop i mnoge druge. Ne morate potrošiti mnogo novaca na skupe programe, postoji mnogo besplatnih programa za vaše računlo i neke od njih ćemo vam predstaviti u ovom članku.

Najbolji besplatni antivirus program: Avira Antivirus

Avira Free Antivirus nudi široki spektar sigurnosnih značajki zbog kojih i je najbolji besplatni antivirusni program. Osim odličnog protuvirusnog skeniranja i zaštite, Avira nudi i neke sjajne značajke kao što su sigurna pretraživanja za kupnju, ubrzanje sustava i VPN. Avira Free Antivirus je sasvim sigurno najbolji besplatni antivirus program koji možete naći.

avira antivirus

Najbolji besplatni softver za sigurnosno kopiranje (backup): Google Drive

Kao što vam je sigurno poznato, nije više dovoljno da imate instaliran antivirusni program da biste se zaštitili. Ransomware je suvremena prijetnja koja krade vaše podatke a zatim traži otkupninu. Nedavno je ransomware malware pod nazivom “Wanna Decryptor” postao planetarno popularan kao najopasniji virus do sada. Zato vam je potreban softver za sigurno kopiranje (backup) vaših podataka. Google Drive je besplatni backup softver koji vam nudi 15 GB slobodnog prostora za vaše podatke.

Preporučujemo vam članak “Cloud servisi sa kojima možete besplatno dobiti 100 GB prostora za pohranu datoteka“.

Google-Drive

Besplatni softver sličan Microsoft Office-u

Gotovo svatko treba programe poput onih koje nudi Microsoft Office paket, zato vam preporučamo Libre Office. Libre Office je open-source paket koji je alternativa Microsoft Office-a koja čak nudi i programe poput matematike i crtanja (Math i Draw) koji se ne mogu naći u Microsoft Office paketu.

libre-office

Media Player: VLC Media Player

Jedan od najboljih besplatnih programa za računalo je VLC Media Player. To je jedan od najpopularnijih programa na svijetu koji sadrži kodeke potrebne za pokretanje gotovo svih vrsta video datoteka. Osim što nudi kompletno riješenje za reprodukciju videozapisa, VLC ima i mnogo drugih mogućnosti među kojima su konvertovanje medijskih datoteka i snimanje vašeg zaslona.

VLC

Besplatni softver za uređivanje fotografija: GIMP

Vjerojatno najbolja besplatna zamjena za Adobe Photoshop je program GIMP. GIMP označava “GNU Image Manipulation Program” i gotovo je moćan kao Photoshop. Bilo da samo osvježavate staru sliku ili kreirate potpuno novu, GIMP vam nudi kompletan set alata za bilo koju vrstu uređivanja fotografije. Osim GIMP-a koji je trenutno najbolji besplatni softver za uređivanje fotografija, možete probati i Paint.NET, Photoscape, Photivo i Pixlr koji su također besplatni.

gimp

Besplatni softver za uređivanje videa: Lightworks

Lightworks je jedan od najboljih besplatnih softvera za uređivanje videa koje možete dobiti. Ovaj program mogu koristiti i profesionalci i amateri.

lightworks

Besplatni softver za pronalaženje i brisanje duplih datoteka: Duplicate Files Finder

Duplicate Files Finder traži datoteke koje su točno iste veličine pa ih tek onda uspoređuje da li su kopije jedni drugih.To znači da ćete kao rezultat skeniranja dobiti potpuno jednake duplikate tj. program neće izdvojiti slične datoteke, samo identične. Ovo ne mora bit samo hendikep već može predstavljati i prednost u odnosu na druge programe za pronalaženje i brisanje duplih datoteka.

Preporučujemo vam članak “Besplatni programi za pronalaženje i brisanje duplih datoteka na računalu“.

duplicate files finder

Svakako da postoji veliki broj besplatnog softvera koje možete pronaći i koristiti na svom računalu. Mi smo vam predstavili samo neke koji će vam sasvim sigurno biti od koristi.

Ako imate neki besplatni softver za preporučiti, molimo vas da to podjelite sa svima.