Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Usavršavanje i spoznaja vještina sa edukacijom podobnom za online poslovanje 2/4

4 0 komentara

Ovaj članak je drugi u nizu od četiri članka na temu “Zarada na internetu i rad od kuće”. Pročitajte i prvi članak u nizu: Kako započeti rad od kuće?

izvoz-vjestina

Izvoz vještine?

Sa druge strane, izvoz sofisiciranih vještina, i želja za što većim kvalitetom usluge od strane poslodavca, ostavlja prostor za sve individue koje posjeduju kvalitet i nivo vještine potrebne poslodavcu. Dakle, ukoliko želite da se bavite outsourcing-om, možete da si postavite pitanje da li je nivo kvaliteta vještina koje posjedujete može biti konkurentan na globalnom tržištu? Da bi dali odgovor na to pitanje, morate prvo da odradite analizu konkurencije koja posjeduje vještinu i analizu poslodavaca koji su spremni za tu vještinu da plate. Na kraju te analize, biti će vam jasno da li vam je uopšte isplatno unovčiti vašu vještinu, ili više njih te da li postoji tržište za istu. Internet, istovremeno kao kanal i kao medij, nudi mnogo prilika, ali je ujedno izložen direktnoj globalnoj konkurenciji. Drugim riječima, i ako dođete u priliku da prodate uslugu, cilj će vam biti ne samo da kvalitetno obavite uslugu, već da pokažete konkurentima na kojem nivou kvaliteta vaša usluga može biti obavljena kako bi i poslodavac ali i konkurent dobili jasan signal vaših vještina i pozicije na tržištu.

Edukacija

Za većinu freelancer-a na tržištu vještine nisu dovoljno usavršene ili unapređene do te mjere da mogu biti konkurentne na globalnom tržištu. Dosta vas ima jaku želju, ali ne posjeduje vještinu. Sljedeći korak da steknete ili usavršite vještinu koja će vam trebati kao alat pri online poslovanju jeste edukacija.

samoobrazovanje

U regionu se pojavljuje sve više edukativnih ustanova koje nude učenje vještina i metodologija koje se koriste i u online poslovanju. Većina je bazirana na kurseve koji će vam dati osnovnu sliku vještine, dok napredniji oblik edukacije morate proći kroz praksu i to većinom u sopstvenoj režiji. Online poslovanje je veoma fragmentiran i globalan pojam, sa dinamičkom i progresivnom istorijom i budućnošću. Drugim riječima, teško je u ovom trenutku zamisliti koji poslovni trendovi će prednjačiti u online poslovanju narednih 10 godina. Međutim trenutno postoji dosta deficitarnih zanimanja, a sa druge strane mnogo novopečenih stručnjaka se odlučuje na samostalnu djelatnost gdje pokazuju zavidne uspjehe. Bilo da se odlučite za marketing, programiranje, advertizing, finansijsko online poslovanje, ili pak neke kreativne vještine poput grafičkog/web dizajna, umjetničkog stvaralaštva ili fotografije, veliki dio vremena ćete posvetiti edukaciji. Edukacija svakako nije jedini faktor formule za uspjeh, niko vam neće usaditi vještinu, već je to samo jedan od puteva koji vas može dovesti do uspjeha, a uz kvalitetne edukativne programe i vašu predanost njima to može da predstavlja prečicu do uspjeha.

Pojam edukacije ne predstavlja samo kurs koji ćete proći u par dana ili mjeseci, već se treba shvatiti kao konstantno usavršavanje koje će vam pomoći da ispeglate svoje vještine i spremite se za borbu protiv globalne konkurencije.

Bilo kako bilo, edukacija će vas pratiti kroz vaš životni i poslovni vijek, bilo da je riječ o formalnom ili neformalnom obliku, mentorsanom obliku edukacije ili samoinicijativnoj, praktičnoj ili teoretskoj, cilj je zajednički a to je usvajanje znanja i usavršavanje vještina.

Samostalno online poslovanje

Pored outsourcing-a, novi trend je samostalno online poslovanje. Radi se o dijametralno suprotnom načinu poslovanja u odnosu na outsourcing. Za ovaj oblik poslovanja je potrebno više od jedne vještine. Pored vaših vještina i poduzetničkog duha, sa druge strane se nalazi proces koji ste spremni da ispratite do kraja kako bi ostvarili neku zaradu, a usput stekli nove vještine i iskustvo. Mnogo individua se danas bave samostalnim online poslovanjem, koje obično iza sebe ima neki produkt, koji može biti vaš autorski produkt, ili nečiji drugi. U samostalnom online poslovanju, marketing je ključni alat koji će vam pomoći da ostvarite zaradu online. Do sada smo imali niz članaka na tu temu, poput Affiliate Marketing-a, izrada i monetarizacije online sadržaja, klik-aktivnosti ili najnoviji trend tkzv. crowdfunding.

kako-radi-affiliate-marketing

Affiliate marketing

Affiliate marketing, je jednostavna komisiona prodaja tuđih online servisa ili produkata. Proces za ovu vrstu djelatnosti je prilično jednostavan, ali ostvarivanje zarade na ovaj način je nepredvidiv, jer sadrži veći niz nepoznanica. Proces ide u smjeru identifikovanja produkta za promociju, obicno produkta koji ima dobru performantnost u prodaji i visok % komisije, tako da nekad prodajom nekog online produkta možete ostvariti i do 75% komisija od vrijednosti produkta. To je obično slučaj za online produkte (non-tengable), dok za fizičke produkte (tengable goods) su komisije dosta niže i rijetko prelaze 30%. Proces postaje kompleksniji ukoliko ulazite u investicije za online kampanje i korišćenje marketinških alata za online analize i oglašavanje.

Optimizacija za internet pretraživače (SEO)

Jednom riječju optimizacija za Google, koji drži više od 70% udjela na tržitu pretrage. Dakle, jedna od već isprobanih i dugo praktikovanih metoda je promocija produkata putem besplatnih sadržaja, koji se na osnovu ključnih riječi pozicioniraju na internet pretraživačima (SEO) i na taj način dolaze do publike i konzumenata. Ovaj način promocije je prilično neizvjestan jer ne postoji tačna procedura kako možete da se pozicionirate na rezultatima nekog od poznatih internet pretraživača. Na osnovu toga se razvila kompletna pseudo-grana online industrije pod nazivom optimizacija za internet pretraživače (SEO). Međutim do sada niko nije pronašao tačnu formulu koja može da omogući pozicioniranje sadržaja na rezultatima internet pretrage, te se na osnovu toga formirala i tamna strana SEO industrije, takozvani black-hat SEO. U ljudskoj prirodi je istraživanje i put do saznanja urođen. Neki se pridržavaju pravila, dok nekolicina koja ima značajan progres, se ne pridržava pravila, a za rijetku manjinu među njima ta pravila ni ne važe, već su oni ti koji kroje pravila kako bi svima drugima odvukli pažnju od ključnih stvari. Slično je i u SEO industriji koja je u zanjih par godina prilično kompromitovana, te rezultati njihovih strategija ne ostvaruju značajne rezultate na tržištu, tako da se sve manje kompanija odlučuje da koriste bilo kakve SEO usluge, međutim i dalje postoje djelom učinkovite metode koje omogućavaju solidnu promociju za omjer utrošenih resursa u odnosu na dobijene rezultate.

Izrada i monetizacija online sadržaja

Izrada i monetizacija online sadržaja je jedan od najčešćih oblika samostalnog online poslovanja. Glavni cilj je privući što veći broj posjetilaca na kreirani sadržaj. Neki se odlučuju na kvantitet (što veći broj stranica sa sadržajem), dok drugi idu na kvalitet (manji broj stranica sa sadržajima, ali ispunjen detaljima). Samostalno kreirani sadržaj može biti sve od video do tekstualnih materijala. Svaki oblik sadržaja je moguće monetarizovati postavljanjem online oglasa različitih kompanija koje nude mogućnost podjele zarade od oglasa. Najjednostavniji, najzastupljeniji i besprekoran servis te vrste je Google AdSense koji je prilično automatizovan. Naime, Google prodaje oglase oglašivačima, gdje vi kao publisher u par koraka integrišete njihov kod na stranice sa vašim sadržajem, i svakom posjetom vi ste u potencijalnoj zoni zarade. Google naplaćuje svaki klik od oglašivača, te ako je ostvaren na stranici sa vašim sadržajem automatski dijeli zaradu gdje obično vama može da pripada od 50-70% zarade. Što veća posjećenost vaših stranica sa oglasima, to više potencijanih klikova. Statistiku klikova i zarade možete pratiti malte ne u realnom vremenu. Pored Google i druge kompanije nude slične servise, dok je Google ipak neprikosnoveni monopolista po pitanju internet oglašavanja, i ima realno najbolje uslove za publish-ere (online izdavače). Ostvarenu zaradu obično možete da unovčite na kraju mjeseca ili dok ne dođete do minimalnog iznosa od $70, a isplatu je moguće obaviti putem čeka, bankovnog transfera, WU ili drugih servisa, u zavisnosti od vaše rezidentalne lokacije. Ovom metodom se obično služe blogeri, tekstopisci i drugi tvorci sadržaja. Danas je na taj način moguće monetizovati sve vrste online sadržaja, od tekstualnih, video i audio sadržaja, fotografija, itd.

Klik aktivnosti

Klik-aktivnosti su najkontroverzniji oblik internet zarade. U suštini tu se i dešava najviše prevara, kako od strane servisa koji nude te usluge, tako i od strane onih koji odrađuju takve aktivnosti. Naime radi se o nekoj vrsti klikanja i popunjavanja formi. Najpopularnije je popunjavanje anketa, ili ocjenjivanje sadržaja ili sajtova, ili ispunjavanje nekih zadataka u par koraka. Ilegalne aktivnosti su klikanje na reklame, lažno popunjavanje i ostavljanje lažnih izjava. Sa druge strane postoje zanimanja koja su isključivo bazirana na klikanju, a odnose se većinom na neke semantičke procese koje računarske mašine ili software-i ne mogu da analiziraju. Google recimo zapošljava preko hiljadu honoraraca koji rade na semantičkoj analizi fotografija za Google pretragu slika, te opisuju svaku fotografiju koju dobiju u bazi kako bi mogli da nauče sistem da raspoznaje slike. Na taj način Google pretraga slika može da pronađe slike sa zalaskom sunca, jatom ptica, slike sa većinskom crvenom bojom i slično.

crowdfunding

Crowdfunding

Pojavom sajtova poput Kickstarter ili IndiGoGo, povećao se trend tkzv. crowdfundinga. Naime, radi se o mogućnosti da predstavite svoju briljantnu ideju jednoj velikoj zajednici sastavljenoj od osoba koje su spremne da investiraju u dobre ideje, a za uzvrat im nudite manje poklone ili udio u budućoj firmi ili od profita produkta. Tu se radi obično o idejama koje još niko do sada nije komercijalizovao, a imaju značajan komercijalni potencijal, ali za njihovu realizaciju su potrebna značajna sredstva koja vi ne posjedujete. Tako da su ideje poput aparata za virtualnu stvarnost pod nazivom Oculus Rift još tokom 2010 podržale hiljade članova KickStarter zajednice gdje je vrijednost podrške prešla milion dolara, dok je par godina kasnije Oculus Rift kupljen od strane kompanije Facebook čija transakcija je premašila vrijednost od 2 milijarde dolara!

Samostalno online poslovanje se svakodnevno razvija te se pozicionira u različitim pravcima, a povećava se i broj ljudi koji uspjevaju da samostalnim online poslovanjem ostvare značajne prihode. Dakle, ni tu ne postoji jasna formula uspjeha, iako pored jasnih procedura gotovo svako može da se bavi jednom od navednih samstalnih poslovnih modela. Međutim na svakom pojedincu je da napravi spoznaju sopstvenih vještina, da se informiše, i istovremeno edukuje u smjeru u kojem želi da ide.

Utvrđivanjem sopstvenih vještina, pravca u kojem želite da idete, svakako dobijate jasniju sliku o tome kojim aktivnostima bi se mogli baviti i na taj način doći do zarade koja bi vam isprva mogla biti dodatna, a kasnije obično se pretvoriti i u glavni izvor prihoda.

— Pročitajte nastavak ovog članka: “Online poslovanje: Kako se odlučiti za najprosperitetniji pravac u online biznisu?

4 0 komentara to 'Usavršavanje i spoznaja vještina sa edukacijom podobnom za online poslovanje 2/4'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Usavršavanje i spoznaja vještina sa edukacijom podobnom za online poslovanje 2/4'.

 1. […] – Pročitajte nastavak ovog članka: “Usavršavanje i spoznaja vještina sa edukacijom podobnom za online poslovanje“ […]

 2. Hvala za ovu seriju tekstova. Mnogo se toga moze naci na netu, svakako, ali je odlicno ideja da se znanje koje imate sistematizuje i bude na jednom mestu.
  Jedva cekam sledeci nastavak.

  Nina

  5 okt 15 at 18:10

 3. Odlican clanak mnogo toga korisnog ima samo nastavite ovako sve pohvale.

  Sasa

  6 okt 15 at 08:03

 4. […] Ovaj članak je treći u nizu od četiri članka na temu “Zarada na internetu i rad od kuće”. Pročitajte drugi članak u nizu: Usavršavanje i spoznaja vještina sa edukacijom podobnom za online poslovanje […]

Ostavi komentar